Recent Comments

Hamzalar Kasabası

HAMZALAR KASABASI

Belediye Başkanının Adı Soyadı Vehbi GüL
Belediye Başkanının İş Telefonu 0(332) 435 85 98
Belediye Başkanının Sabit Telefonu 0(332) 435 85 98
Belediyenin Nüfusu 1458
Belediyenin Bozkır Merkeze Uzaklığı (km) 49

Belde Hakkında Genel Bilgi
Tarihi kaynaklar ve mimari kalıntılar Hamzalar’ın Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerini yaşadığını, ilkçağda Isauria bölgesi sınırları içerisinde kaldığını gösterir. 26 Mart 1989 Mahalli İdare Seçimlerine kadar köy olan Hamzalar bu seçimlerden sonra kasaba yapılmıştır. Hamzalar ilk olarak 1340 devrinde tarihte görülmektedir. Konya’nın Gilisıra köyünden gelen Ömer Hoca ismindeki kişi tarafından kaynaklar ele alınmıştır. Bugünkü adı ile Gülpınar Mevkii ilk yerleşim alanıdır. Hadim ilçesinin Yağcılar köyünden ailesi ile anlaşamayarak ayrılan Hamza Bey ve oğulları Gülpınar Mevkiine yerleşmişlerdir. Zaman içerisinde Toroslardan ve Antalya, Manavgat, Ermenek, Hadim’ den gelen ailelerle bugünkü yerleşim alanı oluşturulmuş halk dili ile yerleşmiş çadırsız Yörük adı verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu devrinde, her hangi bir saldırıya karşı koyabilmek için daha güvenli gördükleri bugünkü yerleşim yerinin doğu kısmına gelmişlerdir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Delibaş ayaklanmasında köy tamamen yakılmıştır. Biraz daha batıya kayarak, şimdiki yerleşim yerine yerleşmişlerdir.

Beldenin Adını Nereden Aldığı
İsmini de ilk gelen kişinin adı ile özdeşleştirerek Hamzalar konduğu söylenmektedir.

Beldenin Tarihi ve Turistik Yerleri
Derehan : kalenin kuzeyinde Göksu ırmağının kuzey kısmında yer almaktadır. Derehan Selçuklu hanlarından biridir. 20 mt. uzunluğunda 10 mt. eninde doğu-batı yönünde uzanmaktadır. Dikdörtgen planlı ve tonoz örtülüdür. Çatı örtüsü toprak dam olup ahşap kapısı bulunmakta bir taş yapıdır.

Terzitaşı Ören Yeri : Kasabanın 2,5 km doğusunda yer almaktadır. Yer seviyesinden 10 km. kadar yüksekte kayalık bir tepe üzerine kurulmuştur. Doğu-batı yönünde yaklaşık 2000 m uzunluğunda kuzey-güney kesiminde 80 m eninde bir alanı kapsamaktadır. Buranın Helenistik, Roma, Bizans çağlarında iskan edildiği tespit edilmiştir.

Kışla Ören Yeri : Kasabanın 3 km kuzeyinde yer alır. Doğal bir tepe üzerine kurulmuştur. Küçük bir yerleşim alanı olup genelde yerel taşlardan yararlanarak yapılmıştır. 150 x 60 m ölçülerinde bir alanı kapsamaktadır. Bizans döneminde iskan edildiği anlaşılmaktadır. Mezar taşlarında genelde M.S. 1.2.3. yüzyıl özelliklerini gösteren yöresel süslemeler gözlenmektedir.

Baş Ören : Kasabanın 1 km kadar kuzey batısında yer alır. Yaklaşık 30 km yüksekliğinde tabi bir tepe üzerine kurulmuştur. 400x300 m lik bir alanı kapsamaktadır. Üzeri tarla olarak kullanıldığından günümüze çok az kalıntı kalmıştır. Yapılan araştırmalarda Helenistik Roma Bizans döneminde iskan edildiği anlaşılmaktadır.

Kasaba Çeşmesi : Kasabanın girişinde sol tarafta yer almaktadır. Osmanlılar devrinde yapılmış sarnıç çeşme tonozlu bir yapıya sahiptir. Halen çeşme olarak kullanılmaktadır. Duvarlarında çok sayıda mezar stili görülmektedir. İnşaat malzemesi olarak kullanılan bu stiller yöresel kireç taşından işlenmiş, terzi taşı ören getirilmiş. Süslemeleri yöresel karakterdedir.

Kale: M.Ö. 3. yüzyıl ve M.S. 7. yüzyıl arası kalıntıları ile Helenistik dönem ve Roma çağının izleri ile Kasabanın güney batısında kasaba merkezine 5 km uzakta çok önemli bir yerdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !