Recent Comments

Kızılçakır Köyü

KIZILÇAKIR KÖYÜ
Köyün tarihi: Tarihi kaynaklar ve kalıntılar Helenistik Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlılar yörede uygarlık kurmuşlar. İlk çağda İsauria bölgesinin Cilica bölümümde yer aldı. Akdenize bağlayan yol antik İsauria polisi güzergâh nedeni ile önemlidir. Bu güzergah Selçuklular zamanında kullanılmıştır. 1784 yılında Sarıkçı Yüzük aşiretinden gelen Topbaş Mehmet ailesi ile yerleşti. Zamanla ağaların kavgaları olmuştur. Bölge Rasık ve Emin beylere bırakılır. Topbaş Mehmet böylece öldürülür. Emin bey bölgeye hakim olur. Ekim 1920 de ki Delibaş olaylarına tanık olur. 1927 de köy ağası ile köylüler kavgaya girmiş ve ağa öldürülmüştür.

Köyün adının nereden aldığı: Eskiden toprakların üzerinde kırmızımsı çakılların bulunması itibari ile ilk zamanlar Kızıl Çakıllı Yer olarak adlandırılmıştır. Zamanla halk dilinde Kızılçakır olarak değiştirilmiş ve günümüze kadar ve halen aynı isim devam etmektedir.

Köyün ekonomik durumu: Arazi düz olduğundan tarla ziraati yapılmaktadır. Engebeli arazilerde bağ ve meyve ağcı yapılmaktadır.

Köyün coğrafi durumu:Kuzeyinde Sarıoğlan kasabası, güneyinde Armutlu köyü , doğusunda Güneysınır ilçesi, batısı dağlarla çevrilidir. İklim karasaldır. Bitki örtüsü bozkır bitki örtüsüne sahiptir.

Köyün kültür yapısı:Evlenecek delikanlı için askerliğini yapmış iş sahibi olmuş olması zorunlu değildir. Görücü usulü hakimdir. Kız beğenilir söz kesilir. Evlenme yaşı 18 civarıdır. Altın takı olayı çok azdır. Düğün davetiyesi için havlu dağıtmak adettir. Havlunu yerine komşular ve dostlar tabak tencere ve benzeri eşyalar getirir. Kadınlar ve erkekler ayrı eğlenirler.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !