Recent Comments

Sarıoğlan Kasabası

SARIOĞLAN KASABASI

Belediye Başkanının Adı Soyadı Hüseyin UYAN
Belediye Başkanının İş Telefonu 0(332) 425 10 99
Belediye Başkanının Sabit Telefonu 0(332) 425 12 44
Belediyenin Nüfusu 2366
Belediyenin Bozkır Merkeze Uzaklığı (km) 35

Belde Hakkında Genel Bilgi
Yerleşimin ne zaman kurulduğunu gösteren herhangi bir yazılı belge yoktur. Sarıoğlan’ın 4 köyün birleşmesinden oluşması nedeni ile her birinin ayrı ayrı geliştiği ve oluşumların yakın döneme rastladığı bilinmektedir. Bununla beraber bulunan kalıntılar yörede ilk olarak Hititlerin ve Frigyalıların yaşadığını göstermektedir. Daha sonra sırası ile Lidyalılar, Persler ve Yunanlıların egemenliğine giren bölge Roma ve Bizans İmparatorluklarının eline geçmiştir. Malazgirt Zaferinin ardından Türk egemenliği altına girmiştir. Selçuklulardan sonra Karamanoğullarının eline geçen bölge 1465’te Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu son dönemleri ve Cumhuriyet döneminde Belören köyü olarak adlandırılmıştır. 1993 yılında Belören, Koçaş ve Kuzören köyleri birleşerek tarihi adıyla Sarıoğlan Kasabası kurulmuştur. Daha sonra Boyalı köyü de kasaba sınırlarına dahil edilmiştir.

Beldenin Adını Nereden Aldığı
Halk arasındaki rivayetlere göre Sarıkçı aşiretine mensup Topbaş Mehmet ismi ile anılan şahıs ailesi ve yanında çobanlık yaptırdığı sarı benizli bir şahıs ile birlikte köyün batı kısmında bulunan Karaçal Dağında bir kovuğa yerleşmiştir. Zamanın hadim beylerinden olan Emin ve Rasık Beyler topraklarını genişletmek istemiş fakat Topbaş Mehmet buna karşı çıkmıştır. Aralarında çıkan kavgada Topbaş Mehmet ölmüştür. Topbaş Mehmet’in yanında bulunan sarı benizli çobana “Sarıoğlan” denildiği için bu bölge Sarıoğlan ismini almıştır.

Beldenin Tarihi ve Turistik Yerleri
Kasabanın kuzeyindeki Tilkisuyu Mevkii yakınlarında bulunan ören yeri ve Kasaba çevresinde bulunan Yunan, Roma ve Bizans dönemlerinden kalan kitabe kırıkları tarihi ve turistik amaçlı gezilecek yerlerdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !