Recent Comments

Sazlı Köyü

SAZLI KÖYÜ
Köyün Tarihçesi: Tarihçesi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber köyün en yaşlısı MUSTAFA YAĞCI'ya göre; göçler sonucu gelen üç Yörük köyün üç ayrı noktasına yerleşmişlerdir.

Aşağı mahalleye yerleşenlerin tarım, Yukarı mahalleye yerleşenlerin zevk ve eğlenceye, Mezarlık mahallesine yerleşenlerin de av meraklısı olduğu hatta bugün bu mahallelerin insanlarının yine aynı özellikleri taşıdığı ileri sürülmektedir.

Mehmet Karpuz ve Adıgüzel'in harbe katıldığı Adıgüzel'in cephede kaldığı söylenmektedir.

1941-42 yıllarında kuraklık ve sonucunda da kıtlık yaşandığı köyün büyükleri tarafından bildirilmektedir.

Köyün ilk yolu 1961 yılında yapılmış, 1971 yılında YSE tarafından restore edilmiş 1981 de kum ve çakılla kaplanmış daha sonra asfaltlanmıştır.

İçme suyu getirilmiş olup 2005 te işlerlik kazandırılan Yayla Suyu Projesi ile köyün su sorunu halledilmiştir.

Elektrik 1977 de bağlanmıştır.

Köyün adı: Yerleşme döneminde arazinin sulak olmasından dolayı sazlıkların bulunduğu, bu yüzden de adının SAZLI konulduğu rivayet edilmektedir.

Ekonomisi: Köyün başlıca geçim kaynağı meyve ve sebzeciliktir. Hayvancılık ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yapılmaktadır.

Aile reisleri genellikle geçimlerini sağlamak amacıyla şehir dışına meyvecilik için gitmektedirler. Durumu iyi olanların elma bahçeleri ve üzüm bağları vardır.

Coğrafi durumu ve İklimi:
Doğusunda Karacaardıç, batısında Bağyurdu, Kuzeyinde Avdan, güneyinde Bozdam köyleri bulunmaktadır.

Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İrili ufaklı tepecikler vardır. Kuzeybatısında Kızılkuyu Dağları vardır. Arazinin ¼ ü meşe ve ardıç ağaçlarıyla kaplıdır.

2 km kuzeybatısında Çarşamba çayı vardır. Tarımda bu sudan faydalanılmaktadır. Hiçbir toprakaltı zenginliği bulunmamaktadır.

Kültür Yapısı: İç Anadolu'ya has gelenek ve görenekleri vardır. Düğün ve cenazelerde birlikte hareket edilir. Milli ve dini bayramlara ilgi fazladır.

Köyün Yetiştirdiği İş Adamları:

Hasan KESER: Çelik tencere imalatı

Kemal DURSUN: Pazarlama

Muhsin TAŞ , Süleyman ve Adnan ÖZCAN: Konfeksiyon atölyesi

Osman KAŞIKÇI ve Abdurrahman TOPÇU: Ayakkabı atölyesi

Köyün Turistik Yerleri: Köyün kuzeyinde ki ÜZÜNEN adlı bir mesire yeri vardır. Burada 2004 yılından itibaren Ağustos ayında Sazlı Derneği tarafından düzenlenen Gurbetten Sılaya şenlikleri yapılmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !