Recent Comments

Tarlabaşı Köyü

TARLABAŞI KÖYÜ
Köyün ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Köyün kuruluşu ile ilgili anlatılan hikaye şudur. Çok eskiden 3 kişi ava çıkmışlar ve aynı zamanda yerleşecek uygun bir yer arıyorlarmış. Şimdiki köyün İçme suyunu sağladığı pınara geldikleri zaman suyu beğenmişler, buraya yerleşelim diye kararlaştırmışlar. Arkadaşlarından bir tanesini beklemeye bırakıp, kendileri eşyalarını getirmeye gitmişler. Kalan arkadaş beklemeye kalmış. Beklemekten ötürü köyün adını da Bekele koymuşlar. Tarlabaşı köyüne çevre köyler ve köyün halkı 77 minareli Pekale şehrî de derler.

Köyün yaylasında tarihi eser olarak Kumar İni diye bir yer bulunmaktadır. Buraya 5000 mal girse içine alacak genişliktedir. Görülmeye değer bir yerdir.
Bekele adı 1965 yılından sonra Tarlabaşı olarak değiştirilmiştir.

Köy dağlık bir arazide kurulmuştur. Arazi düz değildir. Köyün doğu ve güney tarafı tamamen taşlık ve ormanlıktır. Kuzey ve batı taraflarda arazi vardır. Köye en yakın tarlalar biraz verimlidir. Genellikle arpa, buğday ekilmekte fakat arazi verimli değildir. Köyde bağ ziraatı daha önce çok yapılıyormuş, fakat şu anda bağ ziraatı çok zayıf bir durumdadır. Köyün içme suyunu sağladığı küçük bir pınarı vardır. Bugün bu su içme için kafi gelmemektedir. Bu pınarın etrafında tarlası olanlar sebzecilik yapmaktadırlar. Yetiştirilen sebzeler ancak kendi ihtiyaçlarını karşılamakta ve pazarda satmamaktadırlar. Köyde meyvecilik çalışmaları vardır. Ama devamlı su olmadığı için çalışmalar sonuçsuz kalmaktadır. Köyde ormanlar korunmaktadır.

Köyden, devamlı olarak il ve ilçelere göç olduğundan nüfus azalmaktadır. Köyün % 96'sı okuma-yazma bilmektedir. Köyde hemen hemen herkes çalışmaktadır. Ev reisleri para kazanmak için başka il ve ilçelere giderler. Köyde kalan kadın ve çocuklar tarlada çalışırlar.
Konya'ya 137 km., Bozkır'a 17 km., Üçpınar nahiyesine 6 km., Yalnızca köyüne 5 km., Kozağaç köyüne 3 km., Kayapınar köyüne 3 km, Arslantaş köyüne 5 km. uzaklıktadır.

Köy ufak olmasına rağmen tahsil yapan insanlar çoğunluktadır. Okumaya ve öğrenmeye karşı köyde fazlasıyla merak vardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !