Recent Comments

Bozkır'da Güzel Şeyler Oluyor

Geçtiğimiz hafta gazetemizi ziyaret eden araştırmacı yazar Ali Erzincan; gazetemiz yazı işleri Müdürü Dursun Yılmaz’a ve gazetemizin “Psikolojik Bakış” köşesinde yazarlık yapan Mehmet Emin Karabacak’a Mavi Konyon’u, Söğüt Kasabası, Dereiçi Kasabası ve Bağbaşı barajını yerinde görerek bizi gezdirme teklifinde bulundu ve kendisini kırmayıp kabul ettik.
Gezdiğimiz ve gördüğümüz yerleri Ankaralı Ali Erzincan’ın kaleminden okuyalım.







Karacahisar Köyü yakınlarında Aygır gediğinden çıkan Çarşamba Çayı, Bozkır’ın çevre köyleriyle birlikte doğal güzelliğini daha da zenginleştirmektir. Çayın ilçenin içinden geçişi sırasında insanı rahatlatan, dinlendiren havuz görünümündeki manzarasını halkın Kordonboyu olarak tabir ettiği çay kenarındaki kahvehane önlerinde çayınızı ve kahvenizi içererek seyretmenin zevki bir başka güzel oluyor.

Ayrıca Çarşamba Çayının geçtiği güzergah üzerindeki köylerin yegane geçim kaynağı olan sebze, meyve ve bostanlarını yetiştikleri bahçelerinin sulanmasında çaydan yararlanmaları çayın varlığını, değerini daha da artırmış ve önemli kılmıştır. 


Çarşamba Çayı Kaaracahisar Köyü, Sorkun, Dere, Çağlayan Kasabalarıyla Bozkır İlçesinden sonra Fart (Yolören) Köyü içinden geçerek Pınarcık Köyü altından bahçeler arasından geçmektedir. İki taraflı olarak yüz metreyi aşan sarp ve yalçın kayalıkların oluşturduğu görülmeye değer dar bir boğazdan geçen Çarşamba Çayı yine yöre halkının Suçatı dediği mevkide (Mavi Kanyonda) Mavisu ile birleşerek Apa Barajına doğru yol alır.
Köylünün hemen hemen tek geçim kaynağı olan pazara çıkardığı yalnızca sebzesi ve meyvesidir. Bahçelerin ve bostanların toprağının ilkbahar aylarında adeta bir dantel gibi özelliklede köylü kadınlarının elleriyle işlenip, fidelenmiş olduğunu görürüz. Bu zahmetli emek mahsülü ürünlerin daha verimli ve sağlıklı üretilmesi ayrıca Bozkırlıların köylüsüyle birlikte daha sağlıklı sebze ve meyve yiyebilmeleri amacıyla çayın suyunun arıtılması gündeme gelmiştir.


Sorkun, Dere, Çağlayan Kasabalarının belediyelerinin katkıları ve özelliklede Sayın Konya Milletvekili Muharrem Candan bey ile Bozkır Belediye Başkanı Sayın Mehmet Akif Ülker beyin gayretleriyle proje çalışmaları bir hayli ilerleyen Çarşamba Çayının arıtılması projesi Bozkırlılar ile çaydan yararlanan köy halkını sevindirmiştir. Sayın Bozkır Belediye Başkanının Bozkır Postası Gazetesi’ni ziyaretleri sırasında Çarşamba Çayı suyunun arıtılması projesinin tamamlanmak üzere olduğunu bu sene içinde bu projenin tahakkukunun öncelikli hizmetlerinin arasında bulunduğunu belirtmesi ve hayata geçirilecek olmasını ifade etmesi Çarşamba Çayı çevresinde bahçeleri bulunan köylere bayram havası estirmiştir.
Çay üzerinde yer yer yapılması arzulanan göletlerle de çay suyunun yaz aylarında kurumadan Fart ve Pınarcık köylerinin sebze ve meyve bahçelerine ulaştırılması için köylülerin belediye başkanlarından ayrıca ricaları olduğunu belirtmek isteriz.

Bu yıl Bozkır İlçesinde daha öncelere oranla alışılmışın dışında karşılaştığımız trafik ekiplerinin titiz ve yoğun kontrolleri Trafik kurallarına saygılı sürücüler ile Bozkır halkını çok çok mutlu etmiştir. Kuruma başarılar diler, denetimlerinin programları dahilinde devamının gerek sürücüler gerekse yayalarımız yönünden yararımıza olduğunu düşünüyor, ekiplerin gayretlerine teşekkür ediyoruz.


4 Haziran 2007 tarihi itibariyle başlayıp halen yoğun bir çalışma içinde bulunan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel inşaatının ileride Bozkır’a da avantajlar sağlaması dileğimizdir.

Maliyetinin şimdilik 93 milyon Euro’ya ihale edilip çalışmalarına başlanan Baraj ve Mavi Tünel’in temel yüksekliği 115 metre olup sulama, enerji, içme suyu amaçlı olarak inşa ediliyor. Tünel çapı 4 metre 20 Cm tünel boyu ise 17061 metre yüklenici firması İLCİ inşaat. Bozkırlıları da yakından ilgilendireceğini düşündüğüm Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel İnşaatı ile ilgili bilgileri sizlerde paylaşmak istedim.


Baraj suyunun kaynağı toroslardan çıkıp Çatdere Köyünden geçerek düden aracılığıyla devamla Dedemli Köyüne doğru geldiğinde bu defa alabalık tesislerine çıkan ayrı bir kaynak su ile birleşip yine Dedemli Köyü altından devam eder. İlkbahar ve kış aylarındaki yağışlarla katılan taşkın sularla çay ayrıca beslenir.

Dedemli Köyü girişinde Korualan içinden gelip bu çaya katılan diğer bir çayın kaynağı ise Söğüt, Dereiçi, Hisarlık gibi kasabaların Toroslardaki yaylalarından düdenlerden çıkarak ayrı ayrı kollardan gelen suların Korualan (Gezlevi) Kasabasından mevsimi itibariyle diğer taşkın sularında katkısıyla debisi daha da artmış olarak Dedemli yönünden gelen Çayla, Dedemli Köyü girişinde birleşerek Söğüt ve Dereiçi (Gederet) Kasabalarının altından devamla Eğiste Deresine çıkarak Bolat Çayı adını alır. Bu çay Göksu Irmağının bir kolu olan Göksu Çayı’dır. Bağbaşı Kasabası önlerindeki Bolat Çayı Eğiste Deresinin önünden kesilmek suretiyle Bağbaşı Barajı inşa ediliyor.


Baraj suyu ise bir tünelle Kuşça Köyü altından Mavi Kanala aktarılacak şu anda Kuşça altında 3 Km. arayla biri tahliye tüneli olmak üzere iki tünel çalışması sürdürülmektedir. Mavi Kanal’a akıtılacak olan ve elektrikte üretecek olan tünelin ise Bozkır merkezine uzaklığı 20 Km.’dir. Neticede Çarşamba Çayı, Mavi Su ve Göksu Irmağının bir kolu olan Göksu Çayı birlikte Konya Ovasına doğru yol almak üzere Apa Barajından çıkarak Çumra Ovasını dolayısıyla Konya Ovasını besleyecek. Bozkır, Hadim ilçeleri kasaba ve köyleriyle birlikte Bağbaşı Barajı ve Mavitünel’den her hangi bir şekilde nemalanacaktırlar. Bozkırlıların bu devlet hizmetine ilgisiz kalmamalarını dileriz. 

Baraj ve Tünel İnşaatının devamı süresince, bu süre tahminen 5 ve 7 sene olarak telaffuz ediliyor. Bozkır ve çevre köyleri insanı baraj ve tünel inşaatlarında işçi olarak çalışma olanağı bulabilirler. Ayrıca elektrikte üretilecek olan tesislerden yararlanılarak Bozkır’ın sanayine katkı sağlanıp geliştirebilirler. Elektriği su pompalarında kullanarak daha içerlerdeki meyve ve sebze bahçelerini, bağ ve bostanlarını sulama imkanı bularak ürünlerini artırabilirler. İçme suyu sıkıntısı çeken köylerini suya kavuşturma imkanları olur. Daha akla gelmeyen hizmetlerden yararlanarak Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel’in ilerideki nimetlerinden Bozkır ve Çevresi de nasibini almış olur diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !