Recent Comments

Yarın Neler Yapmalıyım?

- Sevgili dostlar dünya yaşamımda huzurlu, mutlu bir yaşam sürebilmem, ahret hayatımı da dünyadaki yaşamıma göre kendimin belirleyeceği bazı işler yapmalıyım neler mi dersiniz.
   
-
 Hiç yalan söylememeliyim. “Çünkü yalan Müslüman’ın yapamayacağı işlerin başında gelir ve münafıklık alametidir”.

- Lüzumsuz, faydasız, hele zararlı söz etmemeliyim, insanları yanlış yönlendirecek yazılar yazmamalıyım.

-  Kuran ve sünnet üzere yaşamalı, haram ve şüpheli olanlardan titizlikle  kaçınmalı, helal ve yararlı olanları yapmalıyım. Kitap ve sünnette bana yüklenen sorumluluklar neler onları tez elden öğrenip yaşamımda acilen tatbik etmeliyim.
   
- Kendimi beğenmemeliyim, çünkü kendimi beğenmem beni değişik Hevâ ve heveslere “
Hevâ, nefsin şehvetlere eğilimi, keyfe düşkünlük, şehvete düşkün ve ilim sahibi olmadan sahibine hükmeden nefis anlamında Kur'ân-i bir kavramdır”. ... sevk eder. Gurur ve kibir hastalığına yakalanmama vesile olur.

- Az çok demeyip iyilik yapmalıyım. En azından, en kolayını yaparak insanlara tebessümle yaklaşmalıyım.

- Allah (cc)  bana verdiği nimetleri çekinmeden onun yolunda infak yapmalıyım. “Kur'ân-ı Kerîm'de 200 küsür yerde zikredilen infak, malın ve canın Allâh'a adanışıdır. Yâni Rabbimizin ihsân ettiği nîmetleri, yine O'nun uğrunda sarf edilmesidir.” O nimetleri nerden kazandığımı ve nereye harcadığımın bana er geç sorulacağının bilincinde olmalıyım.

- İyilik yapamıyorsam bari kötülük yapmamalıyım.

- İnsanlığa ve mahlukata yararlı işlerde yarış halinde olmalıyım. Dünden bu gün daha fazla güzellikler yapmanın gayretinde olmalıyım.

- 
Emr-i bil maruf ve nehy-i anil münker, konusunda eksiklerim neler, onları düşünüp bulup yaşamımı ona göre düzenlemeliyim. “ Emr-i bil maruf ve nehy-i anil münker, farz-ı kifayedir. Maruf, dinimizin emrettiği hususlardır. Münker ise, dinimizin yasakladığı, yani Allah’ ü  tealanın razı olmadığı işlerdir”.

- Her gün olduğu gibi, geçmiş günahlarıma, hatâlarıma, isyanlarıma, bizleri affetmeyi çok seven af etmek için sebepler arayan yüce yaratanımdan tövbe ederek bağışlanma yolunda adımlarımı geciktirmeden hemen atmalıyım. 

- Çok dikkatli olmalı ve bugün en ufak bir şekilde bile dalkavukluk, meddahlık, yalakalık, yağcılık yapmamalıyım.

- Gıybetten ve diğer lisan âfetlerinden uzak durmalıyım,ve etrafımdakileri de  uzak tutmalıyım.

-  Yaşamımda her zaman merhametli olmalıyım ki, bana da merhamet edilsin.

- Kendi ayıp ve günahlarımı düşünüp üzülmekten, başkalarının hata ve kusurlarını görmemeliyim.

- Kendimin , ebeveynimin ve bütün müminlerin bağışlanması için dua etmeliyim.

- Yaşamımda almış olduğum sorumluluklarımda adil davranmalı , kamu menfaatini şahsi menfaatimden üstün tutmalıyım, hırs ve ihtirastan uzak durmalıyım ,alacağım her kararda vicdani muhasebede zorlanacağım kararlardan uzak durmalıyım.

- Vakit bulabilirsem kaylule (gündüz uykusu) na yatmalıyım. Uyurken kötü bir iş yapamam, günah işleyemem. Uyku bir sığınaktır.

-  Büyük felâkete karşı insanları uyarabilir miyim? Çok zor ama yine de bir şeyler yapabilmenin yollarını araştırıp çözümler üretebilmeliyim.

-  Bulunduğum her toplumda başta ailemde yaşantı olarak  örnek olma gayreti içinde olmalıyım ve ailemin, komşumun, mahallelimin, yaşadığım belde insanlarının bana karşı güvenlerini sağlamalıyım çünkü Müslüman emin olunan insan olmak zorundadır. Bende emin olunan olmalıyım.

- Büyük yolculuk için bugün azık hazırlayabildim mi? Sorgulamalıyım.

- İnsanların şerlerinden korunmak için değil, insanları kendi şerrimden korumak için, inzivaya çekilerek bol bol tefekkür etmeliyim.

- Bugünün sonunda nefis muhasebemde bakalım kârda mıyım, yerimde mi sayıyorum, yoksa zararda mıyım? Her gün bakmalıyım.

-  Umarım bu muhasebede zararda olanlardan olmam, Efendimiz (s.a.v) in günü gününe denk olan zarardadır sözünü rehber edinerek yaşamımı her gün en azından bir zerre dahi olsa kârda kapatanlardan olurum.

- Dostlar unutmamak lazım dünya hayatı ikindi ile akşam arasındaki zaman kadar dahi yok, son nefesi almaya gelmeden büyük melek, dünyada iken ebedi istirahat yerimde kullanacağım azığımı katarak göç etmek tamamen benim elimde, yaşantımla her şeyi ben kazanacağım, ben kaybedeceğim.

-  Allah’ım bize dünyada da iyilikler ver, ahrette de , bizleri bizden iyi bilirsin, bizleri sana kul, resulüne ümmet olarak yaşamamızı nasip et. Son nefesimizde şeytanı laneye karşı bizlere öyle bir şuur ver ki ona karşı mağlup olmayalım ve imanımızla huzuruna çıkabilelim.

-   Biz amelimizle huzuruna çıkar isek işimiz çokk zor. Allah’ım bizlere rahmetinle muamele eyle, bilirim ki sen affedicisin, affetmeyi çok seversin, bizleri de af eyle amin.
- Selam ve dua ile Allah’ a emanet olunuz.  

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !