Recent Comments

Kalaycı'nın Taşören İşçiler Hakkında ki Soru Önergesine Cevap Geldi

Millet Vekilimiz Mustafa Kalaycı'nın Taşören İşçiler Hakkında ki Soru Önergesine Gençlik ve Spor Bakanı Suat KILIÇ'tan Cevap Geldi.

Söz konusu cevap Aşağıdaki gibidir. ;


KONYA MİLLETVEKİLİ SAYIN MUSTAFA KALAYCI TARAFINDAN VERİLEN 7/2515 ESAS NUMARALI YAZILI SORU ÖNERGESİNİN CEVABI




SORU 1- Yurtlarda çalışırken işleri ellerinden alınarak sokağa bırakılan taşeron işçilerine sahip çıkacak mısınız? Tekrar işlerine dönebilmelerini sağlayacak mısınız?

SORU 3- AK Parti Hükümetince 400 binin üzerinde taşeron işçisi çalıştırılmaktadır. Gençlikten sorumlu Bakan olarak, gençlerimizin sömürülmesine, güvencesiz bir şekilde, düşük ücretle, adeta köle gibi çalıştırılmasına karşı bir tedbir alınmasını sağlayacak mısınız?


CEVAP 1,3- 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 2'nci maddesinin onuncu fıkrasında; 'Hizmet alımına dayanak teşkil edecek sözleşme ve şartnamelere;
a) İşe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin kamu kurum, kuruluşları ve ortaklarına bırakılması,
b) Hizmet alım sözleşmeleri çerçevesinde ya da geçici işçi olarak aynı iş yerinde daha önce çalışmış olanların çalıştırılmasına devam olunması, yönünde hükümler konulamaz' denilmektedir.

Yukarıda belirtilen kanun hükümleri ile bu hükümler çerçevesinde yapılan hizmet alım sözleşmelerine göre, kurum idarelerinin hizmet alımı yoluyla çalıştırılan işçiler üzerindeki yetkisi yalnızca; ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ile işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi gibi durumlarda mevcuttur.

Kamu kurum ve kuruluşlarının taşeron firmalara verdiği işlerde esas olan; sözleşme ve şartnamelerde belirtilen nitelikleri taşıyan işçi, malzeme ve ekipmanlar ile söz konusu hizmetin alınmasıdır.

Yukarıda yapılan açıklamalar ve kanun hükümlerine göre, söz konusu işçilerin işten çıkarılmasında Kurumumuzun herhangi bir yetkisi ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Bununla birlikte, herhangi bir mağduriyete yer vermemek için çalışma koşullarına uygun olan personelin işe devamı yönünde gereken çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca hükümetimiz, ilgili bakanlık eliyle, taşeron işçilerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla işçi ve işveren temsilcileriyle ortak bir çalışma sürdürmektedir.
SORU 2- Ailelerin çocuklarını güvenerek emanet ettiği Yurtkur öğrenci yurtlarında verilen hizmetlerin, kamu disiplini altında kadrolu personel eliyle yürütülmesi daha doğru değil midir? Bu kapsamda mevcut taşeron işçilerine kadro verilmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?

CEVAP 2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin, Yardımcı Hizmetler Sınıfı bölümünün ikinci fıkrasında yer alan; 'Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerden hizmet yerlerinin ve tedavi kurumlarının temizlenmesi, tesisatın bakım ve işletilmesi ve benzeri nitelikteki hizmetlerin üçüncü şahıslara ihale yoluyla gördürülmesi mümkündür.' hükmüne istinaden, Konya Bölge Müdürlüğü dahil Kurumumuzun hizmet birimlerinde, hizmet alımı yoluyla personel istihdam edilmektedir.

Zaman içerisinde kamu hizmetlerinin hem nitelik hem de nicelik olarak çeşitlenmesi nedeniyle, 1980'lerde başlayıp bugüne kadar birçok ülke tarafından benimsenen, verilen hizmetlerin daha etkili bir şekilde sürdürülmesini hedefleyen, kamu hizmetlerinin sunumunun özelleştirilmesi uygulamasıyla; hem maliyetlerde tasarruf hem de vatandaşlarımıza sunulan hizmetlerin kalitesinde artış sağlanması amaçlanmaktadır.

Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !