Recent Comments

Bozkır ve Çevresinde Kar Manzaraları

Kurban Bayramından başlayarak Ocak ayının 25’ine kadar Toroslar’da karlı bir kış ayı geçirmek amacıyla Ankara’dan Bozkır’a gelmiştim. Hevesle karlı günlerin başlamasını beklerken, maalesef köyde geçirdiğim bu süre içerisinde adeta bahar aylarını aratmayacak güzellikte bol güneşli günler yaşadık.

Doğa yürüyüşlerine olan tutkum nedeniyle o günleri yürüyüşlerle değerlendirmiştim. Daha sonraları Toroslar’ın karlı kışlarına hasret bir şekilde Ankara’ya döndüm.

Bilahare Şubat ayı sonlarına doğru tekrar Bozkır’a geldiğimde ise Ocak ayının 28 ile Şubat ayının 16’sında Bozkır ve çevresine yağan yoğun kar nedeni ile bölgenin karlarla kaplı yüzü ile karşılaştım. Bozkır çevresindeki tüm köylerinin yollarının araç trafiğine elverişli bir şekilde Köy-Des hizmetlilerince kar kürüme makineleri ile açılmış olmasından istifade ederek hemen hemen dağa köyleri ile diğer köylerin kar manzaralı halini doya doya gezme şansım oldu.




Bozkır’ın yukarıdaki köylerinde kar kalınlığının köylülerin ifadelerine göre yer, yer 50-60 Cm’yi bulduğu, daha yükseklerdeki örneğin Arslantaş, Işıklar, Söğüt, Dereiçi (Gederet), Taşbaşı, Yelbeği gibi dağ köylerinde ise yer yer bir metreyi bulduğu olmuş.

Toroslar’ın karlı tepelerine buralardan bakıldığında gözünüzün alabildiğince beyaz örtüyü keyifle seyredebilirsiniz. Güneşin Vücudunuzun tümünü ısıtan sıcaklığını karlar üstündeyken bünyenizde hissetmeniz sırasında ruhen hafifleyip bedenen dinlendiğinizin hazzına varırsınız. Böylece kendinize adete başka bir alemde değişik duygular içinde hissedersiniz. Doğanın muhteşem görüntüsü karşısında büyülenmiş gibi olursunuz.
Bu güzellikleri yaşamak üzere şimdilerde fırsat bulursanız Karacaardıç, Sopran (Bağyurdu), Bademli düzlüğüne çıkmanızı öneririm. Ayrıca yine bu günlerde Kozağaç’ından başlayarak Arslantaş’a kadar çıktığınızda buralardan Toroslar’ın karlı tepelerini seyretmek, Suğla Barajı’ın karlarla örtüldüğünü kilometrelerce uzaklardan seyretme şansını yakalamış olmak insanı keyiflendiriyor, hem de dinlendiriyor. Zaman, zaman kısa yürüyüşlerle oksijenli temiz hayayı teneffüs etmenin sağlığınızı anında nasıl olumlu etkilediğini görürsünüz. Bir müddet sonra gözlerinizin tatlı tatlı kapandığını hissedersiniz. O zaman direksiyon başındaysanız aracınızı hemen park edip karlı tepelere karşı tatlı düşlerle gözlerinizi bir müddet kapalı tutun. En az 40-45 dakika sağlıklı bir uyku çektiğinizi göreceksiniz. Günüzü bitirmeden Üçpınar üzerinden Küçük Hısarlık’tan Hisarlık’a geçerek oradan üzüm diyarı Işıklar’a tırmanmanızı öneririm. Bu arada Hadim, Dedemli yolundan saparak Söğüt, Dereiçi (Gederet), Taşbaşı, Yelbeği dağ köylerinin kar manzaralı halini görmeyi ihmal etmeyin. Toroslar’ın tepelerinin gözünüzün alabildiğince kuşbakışı önünüze serildiğini görürsünüz.

Bozkır ve çevre köylerinin baharda ve yaz aylarında yeşiliyle bir başka güzel olduğunu gezerek görmüştüm. Bu yoğun ve beyaz örtülü karlar altında ise görüntü daha başka güzelleşiyor. Bir inci parlaklığında bakmaya, seyretmeye doyamayacağınız kar manzarası ile iç içesiniz. Bozkır’ın bu keyif verici kar, kış ortamında bulunmaktan mutlu olarak neyleyim. Uludağı, Palandöken’i ve de neyleyim Kartalkaya’yı, Ilgaz dağlarını, Ayder yaylasının karlarını bana şimdilik Toroslar’ın bu muhteşem karlı manzarası hem sıhhat hem de zevk ve tat veriyor. 

Not: Görüntüler 27-28 Şubat 2008 günlerinde Bozkır köylerinde kar manzaralarıdır.













Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !