Konya İline bağlı Bozkır Tapu
Müdürlüğü tüm tapu kütük bilgilerini bilgisayar ortamına aktarmayı tamamlayarak
işlemleri online yapmaya başladı.
Kısa adı TAKBİS olan Tapu ve
Kadastro Bilgi Sisteminin kullanılmaya başlaması ile vatandaşlarımızın
işlemleri daha hızlı ve güvenli olarak tamamlanabilecek.
TAKBİS’in ilçemizde kullanılmaya
başlamasıyla protokolleri yapılan kamu kurum ve kuruluları, bu sistem sayesinde
sanal ortamdan erişimlerine açık olan bilgileri kendi bünyelerinde
sorgulayabilecek ve vatandaşın hizmeti daha hızlı bir şekilde görülecektir.
Bu sistemin kurum ve kuruluşlara
getirmiş olduğu faydaların yanı sıra vatandaşlarda ilçe Tapu müdürlüğüne
gelmeden de adlarına kayıtlı T.C. kimlik numarası girilmiş gayrimenkulleri
www.turkiye.gov.tr internet adresinden e-devlet şifresi ile
sorgulayabileceklerdir.
İlçemiz Bozkır Tapu Müdürlüğünde
Takbis sisteminin hayata geçirilmesi için uzun süredir çalışmalar yürüten Tapu
Müdür Yardımcısı Cengiz TOPEL, Takbis veri Giriş ve Kontrol İşletmeni Şefi
Yıldız KISSAL ve Veri Giriş ve Kontrol İşletmenleri Sibel YILMAZ, Azize SAYAR,
Ayşe ÇELİK, Zekiye AY, Perihan CANBAZ, Abdullah Ufuk ÇELİK ve Salih YILDIZ’a ilçemize
bu uygulamanın kazandırılması için göstermiş oldukları üstün gayret ve
çalışmalardan ötürü teşekkür ederiz.
İlçemizde TAKBİS sisteminin açılışı bugün
saat 11.00’de Bozkır Tapu Kadastro Müdürlüğü Salonunda düzenlenen törenle
gerçekleştirildi. Program da İlçe Tapu Kadastro Müdürü İsmail Atakan, İl Tapu
Kadostro Müdürü Tugay Kaya ve
Bozkır İlçe Kaymakamı Mustafa Sarıkaya program ve ilçemiz hakkında bir takım
konuşmalar gerçekleştirdiler.
Düzenlenen programa Bozkır İlçesi
Kurum ve Kuruluşlarının amirleri, Okul Müdür ve Sekreterlerinin yanı sıra
Belediye Başkanları ve Siyasi Parti temsilcileri katıldı.
Bozkır Tapu Müdürü İsmail ATAKAN’ın
yapmış olduğu konuşma metni ise aşağıda verilmiştir;
BOZKIR TAPU MÜDÜRLÜĞÜ TAKBİS SİTEMİNE GEÇMİŞTİR TAKBİS
(Tapu ve kadastro bilgi sistemi)
İçinde yaşadığımız çağda, bilgi, ekonomik ve stratejik kaynak haline dönüşmüştür Çok katmanlı hiyerarşik yapıya ve ülke geneline dağılmış taşra teşkilatına sahip kurumların yönetsel ve işlevsel faaliyetlerinin entegre bilgi sistemi mantığı ile otomasyona tabi tutulması ile üretilen veya sahip olunan bilgi görünen, paylaşılabilir, değerlendirilebilir ve karar üretebilir hale dönüştürebilmektir.
Bilgi görünebilir ve paylaşılabilir olduğu sürece ekonomik yarar sağlar, stratejik sonuçların üretilmesini mümkün kılar. Kağıt üzerindeki bilginin paylaşımı zahmetli ve zaman alıcı olup, yüksek maliyet ve yoğun emek gerektirir. Ayrıca, bu tür bilgilerin aradaki hiyerarşi katmanlarında kaybolması veya değiştirilmesi de mümkündür. Bilgi çağında bilginin bir yerlerde var olması değil, kullanıcılara zamanında sahip oldukları yetkiler çerçevesinde doğru, güncel ve hızlı olarak sunulması, çözüme yönelik analizlerin üretilmesi, karar mekanizmalarının zamanında ve doğru kararlar alabilmelerine imkan sağlanması önemli ve anlamlıdır.
TAKBİS Ülkemiz genelinde mülkiyet bilgilerinin yönetiminde sağlanan güvenirlik güncellikle DEVLET in saygınlığını daha da yücelten bir PRESTİJ PROJESİ' dir.
TAKBİS tapu müdürlüğü ve kadastro birimlerindeki yaklaşık 1300 işlem ve mevzuata uygun iş adımları, güvenilir, güncel ve hızlı bir şekilde vatandaşa hizmet sunulması mümkün olacaktır.
TAKBİS, Kamu kuruluşları için taşınmaz ile ilgili stratejik konularda anlık istatistiki sonuçlar üretecek. milli güvenlik açısından gereken yabancıların hangi yörelerde taşınmaz hareketinde bulundukları. Yoğunlaştıkları hususunu merkezden kolaylıkla izleyebilecek, Tarım bilgi sistemine ve doğrudan gelir desteğine esas çifci kayıt sistemine. Doğru ve güncel bilgi altlığı oluşturacak, mali suç araştırmaları ve mal varlığı sorgulamalarını tek bir merkezden yaparak, rüşvet ve yolsuzlukla mücadelede devletin etkin denetimi sağlayacak ve bunun gibi taşınmazlarla ilgili tüm işlemleri coğrafi bilgi sistemi mantığında gerçekleştiren ENTEGRE BİR BİLGİ SİSTEMİ "dir.
Tapu müdürlüğümüz ile kadastro birimiz 2010 yılında tadilat yapılarak bu günkü halini almıştır.
Müdürlüğümüzün sorumluluk alanında 38 köy, 10 belde, 3 merkez mahalle olarak yerleşim yeri bulunmaktadır, toplam Müdürlüğümüzün sorumluluk alanında 164786 adet parsel mevcut olup ,10155 adet parsel Maliye Hazinesi adına kayıtlı, bunlar haricinde 657 adet özel sicile işlenen Mera, yaylak parseli bulunmaktadır. Ayrıca 193611 adet aktif malik mevcuttur.
Müdürlüğümüz sorumluluk alanında 1622 normal Tapu Kütüğü ve 19 Kat Mülkiyeti Kütüğü bulunmaktadır. 233 adet zabıt kütüğü mevcuttur.2011 Yılında 2825 adet yevmi yeli işlem yapılmıştır, ayrıca 1685 adet mahkeme ve icra daireleri ile diğer kamu kuruluşlarının yazılarına cevap verilmiştir.2012 yılındaki işlem sayımız bu gün itibarı ile 443. yevmiye ile devam etmektedir. Bu işlemleri bir müdür yardımcısı ve iki bilgisayar işletmeni tarafından yürütülmektedir. Konya Tapu ve Kadastro Beşinci Bölge Müdürlüğümüzün memnuniyet anketine göre müdürlüğümüzde yapılan işlemlerden dolayı vatandaşlık memnuniyeti %94 dür.
Müdürlüğümüzde TAKBİS'e geçmek için 11.04.2011 tarihinde veri girişi başlanarak çapraz kontroller, Müdürlük kontrolleri tamamlanarak, hata raporlarının da hatalarının giderilerek planlandığı gibi 10.01.2012 tarihinde TAKBİS’e geçilmiştir. 193611 adet malikten 37563 malikin T C. Numaraları MERNİS ten eşleştirme yapılarak sisteme aktarılmıştır. Halen T.C numaraları eşleştirmeleri devam etmektedir.% 19 eşleştirme girişi tamamlanmıştır.
Sürekli kurumsal gelişi projesi kapsamında Tapu ve kadastro v. Konya bölge müdürlüğünün teklifi ile 2012 Yılında TS EN ISO 9001:2008 Kalite belgesi almak için müracaat edilmiştir. Çalışmaları devam etmektedir.
Sarıoğlan Beldesinin Kadastro çalışmaları devam etmekte olup, çalışmalar tamamlanınca veriler TAKBİS ortamına aktarılacaktır.
TAKBİS Sistemine geçilmesini Bozkır İlçesine ve Milletimize Hayırlı olmasını temenni ederim. Davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür ederim. Bozkır Tapu Müdürü İsmail ATAKAN
Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN