Recent Comments

Kalaycı Çiftçilerle ilgili Soru Önergesi Verdi.

     TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
      Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim. 23.7.2010

                             Mustafa KALAYCI
                          Konya Milletvekili
     Konya’nın birçok ilçe, belde ve köylerinde son iki ay içinde yaşanan dolu yağışı ve sel felaketi nedeniyle çiftçilerimizin tarladaki arpası, buğdayı, sebzesi, meyvesi büyük oranda hasar görmüştür. Ancak çiftçinin zararını gidermeye yönelik düzenleme halen yapılmamıştır.
     İklim değişikliği, dolu ve sel felaketi çiftçinin ürünlerinde kaliteyi düşürmüştür. Kalite düşüklüğü nedeniyle arpa, buğday ve diğer hububat, TMO müdahale alım fiyatının çok altında bir fiyatla satılmış ve satılmaktadır. Kiraz ve vişne fiyatları, ameleye verilen toplama masrafını dahi karşılayamadığından üretici ağaçlarını kesmeye başlamıştır.
     Ayrıca son yıllarda fare popülasyonunda olan hızlı artışlar yüzünden, özellikle Çumra - Alibeyhüyüğü beldesi ile Meram - Hatunsaray beldesini içine alan bölgede bulunan tarım arazilerinde % 100’lere varan oranlarda ürün kayıpları oluşmuştur. Tarım sigortası kapsamına da girmeyen bu zararlardan dolayı çiftçi ve köylümüz zor günler yaşamaktadır.
     Çitçilerimiz çaresiz kalmış, devletinden bir yardım eli uzanmasını beklemektedir. Konya'da, çiftçilerimizin tek gelir kaynağı olan ürünlerinde meydana gelen zarar mutlaka telafi edilmelidir, borç batağında bulunan, umutları tükenmiş olan insanlarımızın derdine çare bulunmalıdır.
    1. İklim değişikliği, dolu ve sel felaketi nedeniyle çiftçimizin hububat, sebze ve meyvesinde meydana gelen zararı ne zaman telafi edilecektir?  Tarım arazilerinde artan farelerin verdiği % 100’e varan ürün kayıplarıyla ilgili çiftçilerimizin zararları karşılanacak mıdır? Yoksa çiftçimizi kaderine mi terk edeceksiniz?
    2. Çiftçimizin kendi elinde olmayan başta mülkiyet sorunu gibi çeşitli sorunların da etkisiyle tarım sigortası uygulamasının henüz düşük düzeyde olması dikkate alınarak, sigorta yaptıramamış çiftçilerimizin zararları telafi edilecek midir?
    3. Çiftçinin bu zararlarının yanı sıra, ürün satış fiyatlarının maliyetini bile karşılamadığını dikkate alarak kredi borçları, prim borçları ve elektrik borçlarında bir ödeme kolaylığı getirecek misiniz?
    4. Tarla sahibi olmayıp icarla tarlayı eken çiftçilerimizin, çiftçi kayıt sistemine girmeleri ve desteklerden yaralanabilmeleri için bir çalışmanız var mıdır?
    5. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik kullanımına ilişkin faturaların her ay yerine, çiftçinin hasat dönemi dikkate alınarak yılda iki defa tanzimini sağlayacak düzenleme ne zaman yapılacaktır?  Verilen sözler ne zaman yerine getirilecektir?

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !