MHP KONYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KALAYCI’NIN
TBMM GENEL KURULUNDA BAZI ALACAKLRIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI (TORBA YASA) 17. MADDE HAKKINDA YAPTIĞI KONUŞMA
DİĞER ALACAKLARA ÖNGÖRÜLEN TAKSİTLENDİRME İMKANI ESNAF VE ÇİFTÇİLERİMİZE DE GETİRİLSİN
Tasarının bu maddesinde, kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, yani kamuoyunda bilinen tabiriyle esnaf BAĞ-KUR’lu ve tarım BAĞ-KUR’lularından kuruma tescilleri yapıldığı hâlde prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların durdurulan bu sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarının asılları ile bu alacaklara TEFE, ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı beş ay içinde ödemesi hâlinde bu sürelerin sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi öngörülmektedir. Dolayısıyla sigortalılık süreleri durdurulmuş olanların bu süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek, ödenecek prim tutarı TEFE, ÜFE aylık değişim oranlarıyla güncellenecektir.
Esasen, durdurulmuş sigortalılık sürelerinin ihyası 5510 sayılı Kanun’un mevcut hükümlerine göre de mümkün olup bu tasarıyla getirilen düzenlemeyle arasındaki fark ödenecek prim tutarının hesaplanmasındadır. Mevcut durumda müracaat tarihindeki hükümlere göre prim borç tutarı hesaplanmaktayken, bu tasarı ile sigortalılık tarihindeki hükümlere göre hesaplanan prim borcu güncellenmektedir. Her iki şekilde hesaplanacak prim tutarı arasında çok fazla fark olmayacağından esnaf ve çiftçimize bu maddeyle çok önemli bir kolaylık getirildiğinden bahsedilemez.
Bu tasarıyla diğer alacaklar için uygulanması öngörülen taksitlendirme bu madde kapsamındaki alacaklar için öngörülmemekte; bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 5’inci ayın sonuna kadar ödenmesi şartı getirilmektedir. Bu itibarla yüksek tutara bağlı olacağı, esnaf ve çiftçinin bu meblağı defaten ödeyemeyeceği açık olan bu alacaklar için de -bu tasarıda diğer alacakların hepsine taksitlendirme imkânı verildiği hususu da dikkate alınarak- hiç olmazsa ikişer aylık dönemler hâlinde altı eşit taksitte ödenmesi imkânı verilmesini teklif ediyoruz.
ESNAF VE ÇİFTÇİLERİMİZİN HİZMETLERİ SİGORTALILIK SÜRESİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEREK MAĞDURİYETLERİ GİDERİLSİN
5510 sayılı Kanun, hiç prim ödemediği hâlde geçmişte bir şekilde sigortalılık tescili yapılmış esnaf ve çiftçilere, hiç prim ödemedikleri sigortalılık sürelerini borçlanma imkânı vermektedir. Buna karşın esnaf olduğuna ya da çiftçilik yaptığına dair resmî belgeleri olmasına, vergi mükellefiyeti, oda kaydı bulunmasına rağmen, sigortalılık tescili yapılmamış olanlara, resmî belgelere dayalı hizmet sürelerini borçlanıp sigortalılık süresi olarak değerlendirme imkânı verilmemektedir. Esasen esnaf ve çiftçi olarak çalışılan bu süreler, ilgili kanunlara göre zorunlu sigortalılık kapsamındadır. Zorunlu sigortalıların tescil kaydının yapılması kurumun görevidir. Dolayısıyla, geçmişte zorunlu sigortalılık kapsamında yapılan hizmetlerle ilgili sigortalılık tescilinin yapılmamış olmasında en büyük sorumluluk kurumdadır. Zira, kurum kanunla verilen görevi zamanında yapamamıştır. Bu itibarla, zorunlu sigortalılık kapsamında fiilen çalıştığı hâlde, bu hizmetlerini sigortalılık süresi olarak değerlendiremeyen esnaf ve çiftçimizin bu mağduriyetinin giderilmesi için gerekli düzenleme mutlaka yapılmalıdır.
HER TÜRLÜ ALACAK BU TASARIYA EKLENMİŞKEN NEDEN ÇİFTÇİMİZİN, ESNAFIMIZIN, ÜRETİCİMİZİN SORUNLARINA DUYARSIZ KALINMIŞTIR?
Yine, bu tasarı, çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinden, esnafımızın Halk Bankası ve esnaf kredi ve kefalet kooperatiflerinden aldıkları kredilerden kaynaklanan borçlarını kapsamamaktadır. Büyük sermaye gruplarının, patronların her istediğini harfiyen bu tasarıya yerleştiren AKP Hükûmeti, zor durumda olan çiftçimizin, besicimizin, üreticimizin, esnafımızın sorunlarına karşı duyarsız kalmış, onlara icra ve haciz uygulamaktadır.
Burada Sayın Bakana soruyorum: Her türlü alacak bu tasarıya alınmışken, neden çiftçimizin, besicimizin, üreticimizin, esnafımızın kredi borçları bu tasarıya konulmamıştır? Makul bir sebep söyleyin Sayın Bakan, biz de “haklısınız” diyebilelim. Ama gerek Komisyon görüşmelerinde gerekse Genel Kurul görüşmelerinde, bunların kapsama alınmamasıyla ilgili ortaya koyduğunuz hiçbir gerekçe yok.
İnşallah bizim önerimiz olacak değerli milletvekilleri, bu konuda desteklerinizi bekliyoruz. Ziraat Bankası ve tarım krediye borçları olan çiftçilerimiz dört gözle bunu beklemektedir.