Recent Comments

Konya Ovasını suya kavuşturmak için Ferhat gibi dağları deliyoruz


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Mavi Tünel Projesi'nin ve Konya Ovası Projesi'nin (KOP) yüzyılın rüyası olduğunu söyledi. Konya Ovası'nı suya kavuşturmak için Ferhat gibi dağları deldiklerini belirten Eroğlu, "Ferhat'ın Şirin'e kavuşması gibi, dağları delip hizmetler getirdik ve getirmeye devam edeceğiz. Başbakan'ımıza söz verdim Mavi Tüneli 17 Aralık'a yetiştireceğiz." dedi.



Konya'da Devlet Su İşleri (DSI) 4. Bölge Tesisleri'nde düzenlenen toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Konya için bu yıl 76 trilyon lira ayırdıklarını anlattı. Konya Ovası'nda toplam bir milyon hektarlık alanın sulanacağını ifade eden Eroğlu, Mavi Tünel Projesi ile de içme ve sulama suyunun yanı sıra enerji de üretileceğini kaydetti.
Sulamaları modern hale getireceklerini belirten Eroğlu, bunun sonucunda ise büyük tasarruflar sağlanacağını kaydetti. KOP projesinin geçmiş yıllarda hazırlandığını ancak DSİ raflarında bekletildiğini ifade eden Eroğlu, projeyi tamamen yenilediklerini söyledi. Tünel ve baraj projelerini tamamen yaptıklarını dile getiren Eroğlu, "Konya muazzam bir yatırıma kavuşacaktır. Bugüne kadar birçok çalışmaya imza atıldı. Bağbaşı Barajı'nın 41 bin 250 metre enerji nakil hatları, derivasyon tüneli kazı ve beton kaplaması ile giriş ve çıkış yapıları tamamlandı." diye konuştu.
Mavi Tünel'in ulaşım yoluna değinen Eroğlu, 995 metre klasik olarak açılan tünelin kaplamasının tamamlandığını belirtti. Enjeksiyonun devam ettiğini anlatan Bakan Veysel Eroğlu, "Mavi Tünel, 17 Aralık 2011 tarihinde bitecektir. Seydişehir Suğla Cazibe Sulaması ile de 9.530 hektar arazi sulanacaktır. İhalesi 2009 tarihinde yapılmış ve bugüne kadar 64.820 metre drenaj kanalı, 4.772 metre tahliye kanalı açılmıştır. Projenin 2014'te bitirilmesi planlanmıştır." ifadesini kullandı.
Seydişehir Cazibe Sulaması'nın da tamamlanan projeler arasında yer aldığını kaydeden Eroğlu, bununla birlikte 7.202 hektar arazinin sulanmasını hedeflediklerini anlattı. Eroğlu, temelini attıkları projenin 2014'te başarıyla bitirileceğini sözlerine ekledi.
Konya-Beyşehir Damlapınar Barajı ile de Doğanbey kasabı ve Damlapınar köyüne ait toplam 1.020 hektar arazinin sulanacağını açıklayan Eroğlu, Konya-Bozkır Barajı İnşaatı'nın ihalesinin de 2011'de yapılacağını kaydetti.
Bakan Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Konya-Afşar Barajı inşaatının projesi tamamlanarak, yapım ihalesi yakında başlayacaktır. Konya-Afşar -Bağbaşı derivasyon kanalı inşaatı yapım ihalesi de 2011'de başlayacak olan projeler arasındadır. Hotamış Depolaması inşaatı ile birlikte, Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış iletim kanalı inşaatının yapım ihalesinin de bu yıl içinde yapılacağı müjdesini veriyoruz."
Suğla depolaması etrafındaki taşkın suların göle aktarılması için pompa ve elektronik teçhizat alınması ve montajının yapılmasıyla ilgili ihalenin gerçekleştirildiğini dile getiren Eroğlu, bununla birlikte Suğla depolamasının etrafındaki tarım arazilerinde oluşan taşkın sularının göle aktarılmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.
(CİHAN)

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !