Bu yazının ilk buluşmamız olması sebebiyle bir girizgah yapmak istedim. Bir Bozkır'lı olarak memleketimizde haftalık yayın yapan Bozkır Gündem Gazetesi’nin köşesi ile, artı değer katıp faydalı olabilme umudunu taşımaktayım.
Ev Ödevleri ve Çocuklarımız
Ev ödevleri genellikle iki amaçla verilir. Bunlardan ilki; öğrenciyi sıradaki konuya ya da üniteye hazırlamaktır. İkincisi ve daha yaygın kullanılanı ise öğrenilen konuyu pekiştirmektir.
Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklarımız ödevleri konusunda yardıma ihtiyaç duymaktadırlar. Ödevlerin doğal yardımcıları da en yakın kaynaklar olan, anne-baba ve kardeşlerdir. Ödeve yardımcı olacak bu kimseler bilinçli olmalıdırlar ki, ödev amacına ulaşsın.
Ödeve yardım konusunda bilinmesi gerekenleri sıralayacak olursak;
- Çocuk, eve gelir gelmez ödev yapmaya zorlanmamalı. Dinlenmesi için zaman verilmeli.
- İlköğretim birinci kademedeki çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerinin olumlu/istendik yönde geliştirilmesi için onlarla sohbet edilmesi ve oyunlarına eşlik edilmesi faydalı olacaktır. Aile büyükleriyle eğlenceli vakit geçirmek, duygusal ihtiyacın giderilmesinde çok etkilidir.
- Çocuğun çalışma ortamı ebeveyn tarafından düzenlenerek dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmalıdır.
- Saat ayarlaması yapmakta zorlanan çocuklar için "Ödevin yarım saat içerisinde bitecek" vb. keskin ifadeler yerine, "Ödevini akşam yemeğinden önce bitirmelisin." gibi daha genel ve yumuşak ifadeler kullanmak çocuğu sıkmamak ve olumsuz tutum geliştirmesine sebep olmamak açısından önemlidir.
- Çocuğunuzla birlikte gerçekçi, uygulanabilir bir haftalık plan oluşturursanız; onun sorumluluk duygusu kazanmasına katkınız olacağı gibi zamanı verimli kullanma alışkanlığı kazanmasını da sağlamış olursunuz.
- Çağdaş anlayışa göre eğitim; "yanlışların yakalanması" değil, "doğruların yakalanması" yoluyla gerçekleşir. Çünkü sürekli yanlış yapma korkusu yaşayan çocuk, etkileşime giremeyeceğinden bilgiyi özümseyemez ve yeni bir şey üretme ya da tahmin yürütme girişiminde de bulunamaz.
- Çocuğun ödevine kılavuzluk ederken çocuğun hatalarına odaklanarak onu "başarısızlıkla" yaftalamak yerine gösterdiği çaba, harcadığı zaman vb. unsurlara dikkat ederek süreç odaklı yaklaşmak ve biraz daha emek verdiği takdirde hatalarını düzeltebileceği yönünde motive etmek, özgüven kazanması açısından değerli bir davranış olacaktır.
- En tipik hata, çocuğun ödevlerini onun yerine yapmaktır! Bunu yapmanız, çocuğunuzun sorumluluk duygusu kazanmasını engelleyeceği gibi özgüven eksikliğine ve bağımlı karakter yapısına sahip olmasına da sebebiyet verecektir.
- Öğretmenin değerlendirmesine yapacağınız vurgu çocuğun sorumluluk hissinin artmasına katkı sağlayacaktır.
- Ödev yaptırmak için çocuğunuza rüşvet önermeyin. Bunun yerine ödevini bitirdiği zaman yanağından öpmek, tatlı sözlerle onu taltif etmek vb. duygusal ödüller vererek gösterdiği olumlu davranışı pekiştirmek daha etkin bir yöntem olacaktır.
Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere.. Saygılar..
Faydalı bir yazı.
YanıtlaSil