Recent Comments

Tarihi binası olana kredi TOKİ'den

TOKİ'nin 2012 yılı restorasyon kredisi başvuruları yarın başlayacak, 2 Mart'a kadar kabul edilecek.

TOKİ'nin 2012 yılı restorasyon kredisi başvuruları yarın başlıyor. Başvurular 2 Mart'a kadar kabul edilecek.

Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı amacıyla 2005 yılında ''restorasyon kredisi'' uygulaması başlatan TOKİ, 2005 yılından bu yana 371 kültür varlığına kredi desteği verdi. Başlatılan restorasyon projelerinden 220'si tamamlanarak Türkiye'nin kültür değerleri arasındaki yerini perçinledi.


Şimdiye kadar 28,6 milyon lira restorasyon kredisi veren TOKİ, 2010 yılında 49 restorasyon projesi için 3,9 milyon lira, 2011'de 73 restorasyon projesi için 6,4 milyon lira kredi verdi. İdare, yıkılma ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan değerler için 2005 yılından bu yana 28,6 milyon liralık destek sağladı.
TOKİ'nin 2005 ve 2

006 yıllarında kredi üst limiti 75 bin lirayken, 2010 yılına kadar kredi üst limiti 80 bin liraya, 2011'de ise 90 bin liraya çıkarıldı. 2012 yılıyla birlikte restorasyon kredilerinde miktar arttırılarak 105 bin lira oldu.

10 yıl vadeli

TOKİ, 2012 yılı restorasyon kredisi başvurularının yarından itibaren 2 Mart'a kadar kabul edileceğini açıkladı. Herbir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 105 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek.

Restorasyon kredisi başvurusunda ''Eserin, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun onaylanmış rölöve ve restorasyon projeleriyle restorasyon raporu, onaylı projeye göre düzenlenmiş keşif raporu, arsanın ve binanın durumunu gösteren tapu örneği'' gibi belgeler isteniyor. Kullandırılan kredinin faizi yıllık yüzde 4, vadesi ise 10 yıl olacak. Geri ödemeler aylık sabit taksitler halinde tahsil edilecek.


Kredilerde özelikle tarihi kent dokularını sağlıklaştırılmasına yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı gözönünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunlu.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !