Recent Comments

Bu Sadece Bozkır Anadolu Lisesinin Sorunu mu?


Bozkır Anadolu Lisesi öğretmen açığının fazla olmasına rağmen bu yıl başarısını geçen yıla göre 10 puan arttırdı. Geçen yıl ki üniversite yerleştirme başarısı % 56 iken bu yıl % 66’ya çıkararak yüzümüzü güldürdü. Sınava giren 39 öğrenciden 26’sı 4 yıllık fakültelere yerleşti. Bozkır Anadolu Lisesi tabiri caizse imkânsızlıklar içinde başardı.(Haber-Bozkır Postası)


Bozkır Anadolu Lisesi açıldığı günden bugüne Bozkır’ımızın gözdesi bir okuldur.


Önceki yıllarda öğrenci yerleştirmede üst üste Konya birincisi olmuş ve bu başarısı hepinizi gururlandırmıştı. Bu başarıda okul idaresinden öğretmenine, öğrencisinden öğrenci velisine kadar emeği herkesin payı vardı. Payı olanlara şimdiden teşekkür ederiz.


Son yıllarda Bozkır Anadolu Lisesi için halk eskiye nazaran başarısının düştüğünü- yüksek sesle olmasa da kendi aralarında konuşuyordu. Amacım ilçemizdeki okulları başarısız olarak göstermek değildir. Bozkır Anadolu Lisesi adı altında Bozkır’ın eğitimine çözüm üretebilme adına öğrenci velilerinin duygu ve düşüncelerimi sizinle paylaşmaktır.


Velilerimiz, “Hocam çocuğum Bozkır Anadolu Lisesinde okuyor. Fakat Anadolu Lisesinin eski başarıları yok. Gerçi diğer okullarımızın durumu Anadolu Lisesinden pek farklı değil.” şeklinde sık sık serzenişlerde bulunuyorlar. Sebebini sorduğumda “öğretmen sıkıntısı” olduğunu söylüyorlar. Okul Aile Birliği nezdinde yaptıkları müracaatların sonuçsuz kalması velilerimizin endişelerini gittikçe arttırmışa benziyor. Halkımız tek çözümün Bozkır’ın tekrar zorunlu hizmet bölgesine alınması olduğunu söylüyor.


Öğrenci velilerinin dile getirdiği gibi bu problem sadece Bozkır Anadolu Lisesinin problemi değil. Bu problem köy ve kasabalar dâhil olmak üzere bütün Bozkır’ın eğitim meselesi.


Öğrenci velilerinin önerilerine katılmamak mümkün değil. Çünkü Bozkır zorunlu hizmet bölgesi iken okulların öğretmen kadrosu tam olunca gerek üniversite gerekse SBS’de çok daha memnun edici sonuçlar alıyorduk.  Bozkır’da canhıraş görev yapan öğretmenlerimiz tarafından yanlış anlaşılmak istemem. Onlar Bozkırdaki sıkıntının sistemden kaynaklandığını daha iyi biliyorlar. Bozkır, üniversite ve SBS’te geçen yıllara nazaran tüm bu imkânsızlıklara rağmen büyük bir sıçrama gösterdi. Bu başarıda en büyük payın ilçemizde görev yapan o değerli ve fedakâr öğretmenlerimizin olduğunu da biliyoruz.


Filiz KILINÇEL’in “Hala Müjdeli Haber Yok” yazısında anlatmaya çalıştığı konunun esası da budur. İl içi ve il dışı tayinleri açıklandı. Bozkıra beş kişi tayin istemiş. Kaç kişi Bozkır’dan gitti onu bilmiyoruz. Gelenler gidenlerden fazla olmadığı sürece eğitimde de aksaklıklar olacaktır. Bu problem sadece okulların eğitim problemi değil. Bu problem Bozkır’ın eğitim adına gelecek problemidir.


SBS sonuçlarına baktığımız zaman Bozkır’daki öğrencilerimizin çoğunluğu Konya’daki okulları tercih etmişler. Başarılarından dolayı bu öğrencilerimizle birlikte emeği geçen velileri ve öğretmenlerimiz kutlarım. Bu çocuklar, iyi mi yaptı kötümü yaptı bunu zaman gösterecek. Geriye dönüp baktığımız zaman birçok öğrencimizin pişman olup geri döndüğü, dönmeyenlerin de sıkıntılar yaşadıkların duyduk. Biz, öğrencilerimize hep liseyi ailelerin yanında okumalarını tavsiye ettik.


Konya’da Fen Lisesi, Sosyal bilimle Lisesi, Öğretmen Lisesi dışında 4-5 tane popüler olan Anadolu Lisesi var. Diğerlerinin öğrenci başarısı olarak Bozkır Anadolu Lisesinin seviyesinin altındadır.


Ailenin ikinci plana itilip arkadaş çevresinin ön plana çıktığı bu dönemde, aile kontrolünden uzak ve olumsuz arkadaş çevresinde kalan bu çocukları kazanacağız derken baştan kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Oysa Bozkır’da en tembel ve haylaz çocuğun dahi saygıda kusur etmediği bir gerçektir.


            Okul idaresi ve öğretmenleriyle iç içe olan velilerimiz çocukları hakkında daha sağlıklı bilgi alabilirken büyükşehirlerde böyle bir durum söz konusu değil. Bozkır’ımızdaki idareciler ve öğretmenlerimizin eğitime ve çocuklara duyarlılıkları gerçekten takdire şayandır. Başarının temelinde de bu yatmaktadır. Sadece okullarımıza ve çocuklarımıza sahip çıkmasını bilelim.


            Sonuç olarak öğretmen açığı sadece Bozkır Anadolu Lisesinin sorunu değil. Bu sorun Bozkır’ımızın eğitim adına gelecek sorunudur. Gerçeklerle yüzleşip hep birlikte çözüme odaklanmalıyız.


            Not: Üniversite yerleştirme başarısını geçen yıla göre %10 arttıran Bozkır Anadolu Lisesi idarecilerini, öğretmenlerini ve öğrencilerini başarılarından dolayı kutlar, başarılarının devamını dileriz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !