Recent Comments

KURBAN VE KURBAN BAYRAMI


Allah'a hamd Hz.Muhammede(s.a.v) salat ederim.
İslam dininde mü'min Allah'a Kulluğunu; ibadeti mükellefiyeti üç şekilde yerine getirir. 1-­Beden ile 2- mal ile 3- hem mal hem beden ile. Mal ile yapılan ibadetlerin başında zekat ve sadaka gelir.Kurbanda mali bir ibadettir. Kurban kesecek mükellef kişinin; Müslüman,akıllı,bülüğa ermiş, mu­kim  olması- yolcu olmaması  ve belirli bir mali güce sahip bulunması gerekir ki Hanefılerde bu şartlara mevcut olan kişinin kurban kesmesi vaciptir.Kurban kesecek mükellef kişinin bu ibadetinin geçerliliği için kurbanlık hayvan ve kurban kesimi ile ilgili şartlar vardır, Adabı vardır. Besmele “Bis millahi Allahü Ekber" i mutlaka söylemelidir. Kasten terk edilirse. . . . İlmihal kitaplarına müracaat edilmelidir.
K.Kerimde “Her Ümmet için Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine O'nun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık” Hac (Suresi 34.ayet) buyrulmuştur. Di ğer bir ayette: “Bu hayvanlann ne etleri ve nede kanları Allah'a ulaşacaktır.A1lah'a ulaşacak olan ancak sizin O'nun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hac suresi/ 37) buyrulmuştur.
Kurban bayramı dini bayramların ikincisidir ve bir günden fazla sürer. Kurban bayramı Zil hicce ayının 10.günüdür. Arefe zilhiccenin 9.günüdür.Hacılar Zilhiccenin 8.gününde terviye dediği miz günde Arafata çıkarlar.9.günde haclarının sahih olabilmesi için mutlaka Arafat vakfesi dediği miz vakfeye katılırlar.
Zilhiccenin ilk 10 gününe Cenabı Hak,K.Kerimde kasem yeminle şöyle buyrulmuştur: "Fecr'e ve ilk on geceye and olsun, yemin olsun” (Fecr suresi 2. ayet) buyurarak bizlere ehemmiyetini bildirmiştir. Bütün Müslümanların coşku içerisinde kut1adığı bu bayram günleri ayrı bir sevinç, huzur ve mutlu lukların paylaşıldığı müstesna zaman birimleridir. Zilhicceden sonra Arabi ayların başlangıcı olan Muharrem gelir. Bu yıl Kasım ayının 15. günü bir Muharrem 1434  Hicri yıldır.
            Arefe günü sabah namazını müteakiben (24 Ekim 2012 Çarşamba) günü teşrik tekbirleri her farz namazın akabinde getirilir. Eyyam-ı Nahr denilen  23 vakit arefe günü 25 Ekim Perşembe 2012  1. gün, 26 Ekim Cuma günü 2012 2.gün,  sonra  27 Ekim 2012 Cumartesi  3.gün  (bu gün ikindi den sonra kurban kesimi biter), 28 Ekim 2012 Pazar  4.gün ikindi namazını müteakip teşrik tekbirleri sona erer. Bayram namazını müteakip yine teşrik tekbirleri getirilir.Ki :"Allahü ekber,Allahü Ekber lailahe illallahü vallahü ekber Allahü Ekber velillahil hamd” demektir. Farz namazı müteakip selamdan sonra araya bir fasıla girmeksizin hemen söylenir. Bu günlerdeki bir namaz  kazaya kalsa, namaz kaza edilirken yine teşrik tekbirleri getirilir
Kurbanın (kurbanlık hayvan) yediği,içtiği,kanı,eti,kemikleri, boynuzu,derisi 70 (yetmiş) misli olarak mizana konur. Kişinin kurban kesecek mali gücü veya bunu almak için malı yoksa kurban yerine geçmek üzere bol bol tövbe ve istiğfar etmelidir.Umulurki bu tevbe ve istiğfar kurban kesmeme eksikliğini telafi edebilir. Her fert,mü'min,kendi durumu nisbetinde Allah'ın emirlerini yapmakla mükelleftir.
Kurban Bayramı namazı mukim olanlara vacip bir namazdır. Sabah namazı kılındıktan sonra (her yerleşim yerinin namaz vakti takvimde gösterilir. (Bozkır 07.48) Sabah namazından sonra bayram namazına kadar selatin camiler,cuma ve bayram namazı kılınan camilerde "Bayram va'zı" dini bir ders yapılır. Güneşin doğmasından bir mızrak boyu yükselmesiyle (namaz kılma vakti) girmiş olur. Ki takvimlerde Bayram namazı saati olarak belirtilir. Bayram namazı için hazırlık yapılır.Namazı müteakiben hutbe okunur. Sonrasında dua edilir. Böylece bayram namazı da eda edilmiş olur. Şehirlerde kurban kesme vakti girmiş olur.
Bayramların kazandırdığı coşkuyu sevinci yaşayalım. Birlik ve bemberliği,milli bütünlüğü koruya      
lım.Pekiştirelim.Unutmayalım!...  Tarihte kaybedenler bir daha kazamna fırsatını ele geçirememiş lerdir. Tarihin tozlu sahifeleri İç çekişmelere yuvarlanıp kaybedenleri acı hatıralarla anmaktadır. Bu bayramlarda ilahi lütuf ve heyecanları hezeyanlarımızla kaybetmeyelim.
            Bayramınız mübarek,ömrünüz mesut ve bahtiyar,kazancınız bol bereketli,  gayretleriniz saadetinize vesile olsun. Bayramınız  bayram ola. . . ... .selam ve dua       
                                                                                                                                     Hasan MERT
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !