Recent Comments

KOP Kalkınma Hedeflerini Hazırladı



KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarım altyapısı, yenilenebilir enerji ve sosyokültürel gelişmeyi hedefliyor.

KonyaOvası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, öncelikli hedeflerinin; tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak, yenilenebilir enerji yatırım üssü haline getirecek ve bölgede sosyokültürel gelişmeyi sağlayacak KOP Eylem Planı'nı hazırlamak olduğunu söyledi.
Babaoğlu, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği'nin kurulması, sulama sistemi projelerinin hayata geçirilmesi, bölgeye ilişkin veri toplama ve analiz çalışmaları başta olmak üzere 2012 yılı çalışmaları ile hedeflerini anlattı. Kalkınma Bakanlığı'na bağlı KOP Kalkınma İdaresi'nin, 2011 Haziran'ında kurulduğunu ifade eden Babaoğlu, KOP'un Konya, Karaman, Aksarayve Niğdeolmak üzere 4 ili kapsadığını belirtti.
Halen kurumun idari ve personel yapılanmasını tamamlama sürecinde olduğunu, bir yandan da asli görevi olan bölgesel kalkınmayla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Babaoğlu, "Çalışma bölgemizde 3 milyon civarında nüfus var. Ancak bölgede yaşayan insanlar arasında, özellikledağlık ve ovalık alanlarda yaşayanlar şeklinde önemli bir gelişmişlik, gelir seviyesi farkı var. En önemli hedeflerimiz, gelir durumu iyi olmayan bölgelerde gelir seviyesini yükseltmek, göçü durdurmak, hatta tersine göçü başlatmak" dedi.
Babaoğlu, KOP bölgesindeki 4 il arasında en iyi durumda olan Konya'nın bile göç verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu durum, bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi gerektiğini ve bölgede daha yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Ayrıca KOP İdaresi olarak gittiğimiz her yerde bize sorulan ilk soru, 'buraya suyu ne zaman getireceksiniz' oluyor. Biz önce kendimizi doğru ifade edip, zihinlerde KOP İdaresi ile ilgili oluşan bu yanlış yargıyı kırmak zorundayız. Çünkü bizim görev alanımız sadece, bölgenin sulama altyapısını geliştirmek değil. Zaten, bölgemizin kalkınmasının da sadece tarımla olabileceği görüşünde değiliz. Mesela GAP bölgesi ile karşılaştırıldığında toprak miktarımız aynı, ancak bizim su varlığımız GAP ile karşılaştırılamayacak oranda az. Öncelikli hedefimiz; tarımın altyapısını hazırlayacak, bölgeyi denizlere açacak, yenilenebilir enerji yatırım üssü haline getirecek ve bölgede sosyokültürel gelişmeyi sağlayacak KOP Eylem Planı'nı hazırlamak. Bölgesel kalkınmada, hangi unsurun hangi unsurları tetikleyeceği, gelişmenin nereden başlayacağını kestiremiyoruz."
-Plan, en kısa sürede uygulamaya başlanacak-
KOP Eylem Planı'nın hazırlanması çalışmalarının Ankara'daki bölümünün önümüzdeki günlerde başlayacağını anlatan Babaoğlu, bu çalışmayı en kısa sürede tamamlayarak, Türkiye için GAP Projesi ayarında önem taşıyan KOP Eylem Planı'nın en kısa zamanda uygulanmaya başlanacağını vurguladı.
KOP bölgesindeki 4 ilde 100 bin hektar alana kurulması planlanan, güneş enerjisinden elektrik üretimi başta olmak üzere yenilenebilir enerjiüretim üssü ile bölgeyi önce Akdeniz'e, sonra da Karadeniz'e bağlayıp, yük ve yolcu taşıyacak demiryolu projesine büyük önem verdiklerine işaret eden Babaoğlu, "KOP sınırları içinde yer alan ve sürekli göç veren Konya, Karaman, Aksarayve Niğdegöç almaya başlarsa, işte o zaman tüm bu çalışmalarımızın olumlu ilk göstergesi olacaktır" diye konuştu.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !