Recent Comments

Yolören Köyü

YOLÖREN KÖYÜ
Köyün Tarihi: Bozkır'ın en eski köylerinden biridir. Eski adı ‘Fart' olan köyün yeni adı ‘Yolören'dir. Köy halkı tarafından bir rivayet aktarılır. Köy civarından bir veli geçmekteimiş. Bu kişiye köy halkı tarafından kötü davranılmış. Buna üzülen veli bir bedduada bulunmuş.'Yeşilliğiniz bol olsun, bereketiniz olmasın, genciniz kocamasın.'demiş.

Köyün camisinin de tarihinin eski olduğu bilinmektedir. 1700/1800'lü yıllarda yapıldığı sanılmaktadır.

Köyün Adını Nereden Aldığı:
Köyün eski adı Fart'tır. 1990'lı yıllardan sonra ‘Yolören' olarak değiştirildi. Bu adı köyün üst tarafından geçen bir yaya yolundan almıştır. Bu yol Karacaardıç'a kadar devam ederek sürer.

Köyün Ekonomik Durumu(Geçim Kaynakları): En önemli geçim kaynağı tarımdır.

Köyün Coğrafi Durumu/İklimi: Kisse mevkii, Kaldırım mevkii, Deliktaş mevkii, Sökeren mevkii Göğüsün mevkii gibi mevkilerin birleşmesi ile oluşmuştur. Çarşamba çayı kenarında, meyilli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Kara Yahya, batısında Karacaardıç, kuzeyinde Pınarcık, güneyinde Bozkır bulunmaktadır. Bozkır Akören yolunun beşinci kilometresi üzerinde bulunmaktadır. İklimi kışları kar yağışlı ve soğuk, yazları kurak ve sıcaktır.

Köyün Kültür Yapısı (Gelenek –Görenek): Eski gelenek ve görenekler değişime uğrayarak devam etmektedir. Köye has belirgin bir gelenek ve görenek yoktur.

Köyde Göç Olup Olmadığı, Var ise Nedenleri: Göç vardır. Nedeni tarım arazisinin yetersizliği ve işsizliktir.

Köyün Yetiştirdiği Ünlü Kişiler: Mustafa Yılmaz(Selçuk Üniversitesinde görevli), Uğur Ayan(Avukat), Hüseyin Esen(Albay), Mustafa Başoğlu(Yüzbaşı).

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !