Recent Comments

Zengibar kalesine el atılıyor

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne başvuru yapan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. Osman Doğanay’a Eylül ayının 15 ile 30’u arasında çalışma izninin verildiğini söyleyen Tuna, çalışmayı yapacak olan Yard. Doç. Dr. Osman Doğanay’a ve birlikte çalışacağı Çankırı Müzesinden Arda Akçel’e çalışmalarında başarılar dileyerek, teşekkürlerini iletti.
Zengibar Kalemizin onarımı için gerekli olan Rölöve, Restitüsyon ve Resorasyon projesinin yapılabilmesi için öncelikle bu alanda bir kazı çalışmasının yapılması gerekiyordu. Kazı çalışmasından önce ise ilgili alanda bir yüzeysel çalışma yapılması da gerekmekteydi. Bu çalışma için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne başvuru yapan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Osman Doğanay’a Eylül ayının 15 ile 30’u arasında çalışma izninin verildiği öğrenildi.
Zengibar Kalesi ile ilgili gazetemize bir açıklamada bulunan Ak Parti Konya Milletvekili hemşehrimiz Hüsnü Tuna; “Topraklarımız üzerinde kurulmuş olan eski medeniyetlerin kalıntıları ve onlardan miras kalan eserler bizim milli değerlerimizdir. Çeşitli uygarlıkların beşiği olan Anadolu'da, Selçuklular ve Osmanlılar döneminden günümüze kadar varlıklarını sürdürebilmiş çok sayıda mimari eser vardır. Bu eserler, bizim en değerli kültürel miraslarımızdır.
Tüm bu vasıfları üzerinde taşıdığından milli değer sıfatı kazanan bu eserlerin korunması hem devletimizin hem de ülke bireylerinin başlıca görevleri arasındadır” diyen Tuna, Bozkır ilçesi Ulupınar, Işıklar, Hacılar köyleri sınırları içerisinde yer alan Zengibar Kalesinin turizme kazandırılacağını ve insanlarımızın bu tarihi mekândan daha fazla yararlanmasını sağlayacaklarını belirterek, Bozkır’ın tarihî ve kültürel anlamda zengin bir geçmişe sahip olduğunu, bu zenginliğin vatandaşlarımız tarafından mutlaka gezilmesi ve görülmesi gerektiğinin altını da çizdi.
Tuna; Zengibar Kalesinin, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünün 29.01.1988 tarih ve 49 sayılı kararı ile birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiğini yine ilgili müdürlüğün 24.04.2006 tarih ve 875 sayılı kararı ile de birinci ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak sınırları belirlenen Isaura Antik Kenti (zengibar kalesi) Ören yerinin tel örgüyle çevrilmesine karar verildiğini de söyledi.
Da sonraTuna; Söz konusu olan kalenin onarımı için gerekli olan Rölöve, Restitüsyon ve Resorasyon projesinin yapılabilmesi için öncelikle bu alanda bir kazı çalışmasının yapılması gerektiğini ve kazı çalışmasından öncede ilgili alanda bir yüzeysel çalışma yapılması gerekmekte olduğunu belirterek, bu çalışma için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne başvuru yapan Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Osman Doğanay’a Eylül ayının 15 ile 30’u arasında çalışma izninin verildiğini söyleyen Tuna, çalışmayı yapacak olan Yard. Doç. Dr. Osman Doğanay’a ve birlikte çalışacağı Çankırı Müzesinden Arda Akçel’e çalışmalarında başarılar dileyerek, teşekkürlerini iletti.
 
Kaynak:bozkır Postası

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !