Recent Comments

MANTAR BOL , AMA DİKKAT.. AMMAN DİKKAT!

MANTAR BOL , AMA DİKKAT.. AMMAN DİKKAT!

Geçtiğimiz haftalarda ki yoğun yağış ve nispeten serin geçen havaların ardından açan güneş, mantar seven hemşerilerimizin yüzünü güldürdü.

Yağış sonrası oluşan nemli havada  bol miktarda mantar çıkmış,  mantar toplamak için yaylalara çimenlik ve meralara koşan hemşerilimiz ise kilo kilo mantar toplayarak dönmüşlerdir evlerine.


Yalnız şunu unutmamalıdır ki hiçbir zaman laboratuar ortamı dışında bu mantar zehirsizdir diyemeyiz. Bu yüzden vatandaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olması ve asla mantar konusunda tecrübesi olan ehil kişilere danışmadan mantar tüketilmemesi gerekir.
Mantar tüketirken nelere dikkat etmeli?
Mantarlar ne kadar ısıya tabi tutulursa tutulsun zehirlerinden bir şey kaybetmezler.
Mantarı haşlayıp suyunu sıkmak da zehiri etkilemez.
Mantar tükettikten 3 saat içinde karın ağrısı, bulantı, kusma şuur kaybı, uyku hali, aşırı terleme, sıcak basması ve ishal gibi belirtiler meydana gelirse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.Fakat bazı zehirli mantar türleri etkisini  yavaş yavaş gösterdiği için   karaciğer yetmezliğine yol açarak sarılığa ve hatta ölüme bile neden olabildiği unutulmamalıdır.
 Bu tür durumlarda tüketilen mantarın ne tür zehir ihtiva ettiğinin bilinmesi tedavi için çok zaman kazandıran ve önemli bir bilgi olduğu asla unutulmamalı ve daima bir numune bırakılmalı. Sağlık kuruluşuna başvuru esnasında bu numune beraberinde götürülmeli.
 Sağlık kuruluşunun uzun mesafede olduğu durumlarda şu yöntemleri kullanarak zaman kazanılabilir.
Hasta elini küçük diline değdirerek kusması sağlanmalı, bu şekilde kusamıyorsa tuzlu su içirilmeli. Veya başka bir şekille kusma sağlanmalı.
Kusmaya eşlik eden ishal durumu söz konusu değilse laksatif yöntemler ile bağırsağın boşalması sağlanması gerekir. Unutmamalıdır ki kusma gibi ishalde bir tür vücudun savunma sistemidir.

Mantar tüketimi insana haz verir fakat lütfen dikkat daha da çok dikkat edelim ki bizim hazzımız sevenlerimize hazin bir anı olmasın.
Sağlıklı günler dileğiyle
Hüseyin DUMRU

Yorum Gönder

1 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
  1. dikkat et kardeş de hafta sonu bulduğun mantarların hazin sonuna uğrama :D

    YanıtlaSil

...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !