Recent Comments

Seydişehir’in Gözdesi Kuğulu


Seydişehir’de ki Kuğulu Parkı ile ilgili edindiğim tarihi bilgiyi bu kez sizlerle paylaşmak istedim.


            Antalya yolu üstündeki, Kuğulu Parkı yada Kuğulu Mesile yeri, Seydişehir çıkışında bulunan Orman Fidanlığı idare binasının yanı başından başlar.


Kuğulu Mesire alanını Küpe ve tarihi kalafat dağı bir yay gibi çevrelemiştir. Tarihi Kalafat Dağı’nın 1400 metre rakımında ise 346 metre uzunluğunda ki Ferzane Mağarası Anadolu tanrıçası Kibele heykeli’nin bulunduğu mağaradır. Bu mağara aynı zamanda, o dönemde ki dervişlerin zikir yerleriymiş.


            Mesire yerini çevreleyen Küpe Dağı etekleri, Karadeniz Dağlarını aratmayan güzellikte olup ve de yeşilin tüm tonlarını taşıyarak Zümrüt gibi gözünüzün önüne serilir.



                Her dönemde ki Seydişehir Belediye’lerinin titiz ve üretken çalışmalarıyla vücut bulan Kuğulu Mesire alanı bir başka güzeldir.


            Dağların yamaçlarından, Düdenlerden, su kanallarından akıp gelen berrak , coşkulu suların toplandığı estetik görünümlü şirin devasa havuzunda ve yine büyük emek masülu olan suni göletinde Kuğu, Kaz ve Ördeklerin telaşlı çırpınışlarla adeta uçarak sizleri izlediklerinin farkına varırsınız.



            Bu kez bu dönem ki Seydişehir Belediyesi’nin özverili gayretleri ve zarif peyzaj çalışmalarıyla yaratılan Mesire alanının göz doldurucu şirinliği ve güzelliğinin yanı sıra insanları doğa ile bütünleştiren mutlu ve huzurlu kılan olağanüstü bir ortam ve eser oluşturmasıyla da Kuğulu Mesire alanı ilçe halkının gururu olmuştur.


          

Kuğulu da yağmurlu bir havaya denk geldiğinizde, güneşi yağmur zerrecikleri üzerindeki kırmızı, yeşil,sarı,mor ya da eflatun renkleri ile oluşturduğu gökkuşağı Mesire alanında sizin zevkle izleyeceğiniz bir köprü görünümü sergiler.



            Sağlıklı doğa yürüyüşlerinin en keyiflisini burada yürürsünüz. Ailenizle mutlu ve huzurlu piknik yapabilir çocuklarınızın ve yetişkinlerin mekanik aletlerde keyifle spor yaptıklarına tanık olursunuz. Ayrıca çocuklarınızın doğal çevre ile bütünleşmiş olarak, özgürce koşuşturup oynamalarından keyif alır, mutlu olursunuz.


          

Çay Bahçesi ve Restaurantında dinlenip, organik ürünlerden hazırlanmış yiyeceklerin tadına varırsınız. Gençlerin yine bu harika doğal çevrede temiz ve Safiyane duygularla birbirleriyle olan samimi dostluk ve arkadaşlaklarına tanık olursunuz.



            Kuğulu Mesire alanıyla bütünleşen Ferzane Mağarasının tarihi geçmişi ise mistik ve efsanevi Zenginlikler arz eder.



            Sayın gazeteci Ali Kazankaya’nın Ferzane mağarasının tarihi ile ilgili araştırmasının bölgenin tanınması yönünde önemli olduğunu düşündüğümden, bu konuda üstadın çalışmalarından sizlerinde bilgi sahibi olmanızı istedim.


Kuğulu Mesire alanında ki yürüyüş ve gezinti yolu başlıklı hitabeden aynen alıntı yaptım.
1-Ergenli Oluk (Söğütlü Çeşme)
2- Büyük Gürlevük ve Dinlenme Parkı
3- Ferzene (Ferzane Parkı)




            Ferzene (Ferzane) mağarası tarihi Kalafat Dağı’nın güneybatısında Kuğulu Mesire alanın güneyinde 1470m rakımlı, bilinen toplam uzunluğu 346m. Yatay düzeyde bir mağara olup, çağlar boyu çeşitli amaçlar için kullanılmıştır.




            Mağaranın girişinde sağ ve sol duvarlardaki onlarca taş oymalar bulunmaktadır. Bu taş oymalara adak veya tapınma amaçlı idollerin konulduğu sanılmaktadır.




            FERZENE (Ferzane) ; ( Kuvvet, Nüfus iktidarın bulunduğu yer ve nefsani bağlantılardan ayrılmış olan zamanın dervişlerinin zikir ettiği yer ) anlamına gelir.




            Bu mağarayı bu kadar önemli ve gizemli yapan sebeplerin bir tanesi ise bölgede ele geçirilen KONYA ARKEOLOJİ Müzesi’ne teslim edilen ve Küpe Dağı’na adını veren Anadolu tanrıçası KYBELE(Kibele) ana tanrıçası heykelidir. Anadolu’ da yapılan çeşitli kazılarda ana tanrıça figürlerinin M.Ö. 6000-7000 ‘li yıllara dayandığı görülür.




            Klasik adı KYBELE ( Kibele) olan ana tanrıçaya ; Hititler, Hurriyler ve Kubaba Frigya mitolojilerinde genellikle ulu dağların zirvelerinde tapınılırdı. Çeşitli dönemlerde adı ; Sibel, Kübel, Kübele ve Kevele olup ; arap mitolojisinde ise Hübel şeklinde yazılmıştır.




            Tarihine sahip çıkan Seydişehir Belediyesi ; Doğa harikası olan Kuğulu Mesire alanını kucaklayan tarihi Kalafat Dağı, Küpe Dağı KYBELE ana tanrıçasının bulunduğu ferzene (Ferzane) Mağarası, ergenli oluğu ( Söğütlü Çeşme), Büyük Gürlevük gibi tabii ve doğal zenginliği ve buram, buram tarihi ve doğayı halkıyla buluşturabilmenin şevki ile bu tarihi ve doğa yürüyüş yolunu yapmıştır.  


       


                                                                       Kaynakça: Araştırmacı Gazeteci   Ali KAZANKAYA


            Kuğulu Mesire alanını gezip görüp, tüm güzellikleri ile sizlerin de bilgisine sunarken Konya-Seydişehir üzerinden Alanya, Manavgat, Side, gibi turistik beldelere gidecek olan özellikle Ankaralı ailelerin Kuğulu Mesire alanını gezip görmelerini öneririm.
Ankaralı Ali ERZİNCAN

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !