Recent Comments

BOZKIR NASIL KALKINIR? (3)



Geçtiğimiz hafta Bozkır’ımızı kalkındırabilmek için kurulabilecek fabrika ve tesislerin neler olabileceğinden uzunca bahsettik. Gelin öyleyse bu hafta “bunları kimler, nasıl yapabilir?”i tartışalım.
Ekonomisi gelişmiş, kapitalist ülkelerde üretime dönük yatırımlar, özel müteşebbisler (işadamları) tarafından yapılır. Ama Türkiye gibi gelişmekte olan ve tam olarak sanayileşememiş ülkelerde devletin yönlendirmesi ve teşviki olmaksızın büyük yatırımların yapılması oldukça zordur. Hele ki Bozkır’ımız gibi İç Anadolu’nun kıyısında köşesinde kalmış bir ilçeye fabrika kurmak, kısa ve orta vadede kâr düşünmek zorunda olan birkaç sermayedarın yapabileceği bir fedakârlık değildir. Bunu yapsa yapsa yine devlet yapar. Daha doğrusu buna öncülük eder, zemin hazırlar, olanak sağlar. Devletin yani kamunun Bozkır’daki önde gelen uzantıları kimlerdir? Kaymakamlık, belediye, iktidar partisi ilçe teşkilatı.. Kaymakamlığın kısıtlı bütçesi ve sınırlı yetkileriyle fabrika kurma girişiminde öncülük etmesi olası değil, böyle bir girişimi elbette destekler ama bunun için gereken hamleyi yapmak kaymakamlığın elinden gelebilecek bir şey değildir. Öyleyse en başta belediye ve iktidar partisi ilçe teşkilatı sorumluluk üstlenmeliler. Esnaf ve Sanatkârlar Odası, diğer meslek odaları, derneklerimiz,  muhalefet partilerinin temsilcileri ve yerel medyamız bu projenin itici gücü olarak fabrika kurma sürecinde aktif rol almalıdırlar.
Bozkır Belediyesi; borçlarına rağmen çok ciddi bir bütçeye hükmetmektedir. Hükümet politikaları gösteriyor ki, önümüzdeki günlerde yerel yönetimler daha güçlenecek bütçeleri de o oranda artacaktır. Bu yönüyle bakıldığında Bozkır Belediyesinin hâlihazırda var olan potansiyeli zaman içinde daha da artacaktır. Bozkır’ın en zengin tüzel kişiliği Bozkır Belediyesidir. Çarşının en gözde yerlerinde belediyemize ait birçok dükkân vardır. Bu dükkânların başta şuan içinde hizmet vermekte olan işletmecilerine teklif edilmek üzere, bilirkişilerin belirleyeceği fiyatlar üzerinden veya açık artırma usulüyle satılması ile elde edilecek para;
rahatlıkla borçları kapatmaya yeteceği gibi yeni işletmeler kurmak için çok önemli bir kaynak oluşturabilecek seviyededir. Geçtiğimiz yıllarda bu şekilde ihaleyle satışa sunulan belediyeye ait birkaç dükkânın çok ciddi rakamlara satıldığını hatırlayalım. Öte yandan üretime dönük, istihdam sağlayacak işletmelere çok ihtiyacımız olduğu hâlde, bunun yerine bir belediyenin bu kadar dükkâna sahip olması pek doğru değil. Bozkır’ımıza da belediyeye de bir katkısı yok bunun. Zaten diğerlerine göre düşük olan dükkân kira bedellerinin tahsil edilmesinde yaşanan zorluklar bütün Bozkırlıların malumu. Zamanında bu dükkânlar ticaretin gelişmesi için yapılmış, iyi de yapılmış, ancak artık bu yerlerin satılarak bunlardan elde edilen gelirin fabrika kurulmaya dönük harcanması gerekmektedir.
İktidar partisinin ilçe teşkilatı, hükümetin Bozkır’daki temsilcisi olarak en az Bozkır Belediyesi kadar Bozkır’ın kalkınmasından sorumludur. Hepimiz Bozkır’lılar olarak bundan sorumluyuz ama sade vatandaşın Bozkır’ı kalkındıracak yetki ve gücü elinde yoktur. Ancak gerek belediyenin gerekse iktidar partisi ilçe teşkilatının bunun için hem gücü hem yetkisi vardır. Gördüğümüz kadarıyla Bozkır’a üretime dönük yatırımlar yapılabilmesi için iktidar partisi ilçe teşkilatı, Bozkır ve yöresini hükümet nezdinde  “kalkınmada öncelikli bölge” haline getirme yönünde girişimlerde bulunuyor. Ancak bu talepler koordine olarak ve somutlaştırarak ciddi bir şekilde yapılamayınca etkili olamıyor. Bugüne kadar bu çabalar sonuçsuz kalmışsa; iktidar partisi ilçe teşkilatı bunun nedenleri üzerine düşünmelidir. Bozkır Belediye Başkanının iktidar partisine mensup olmayışının bunda bir etkisi olduğu muhakkak ancak bütün sebep bu değil. Bozkır’ın kalkınması için birleşmeye ve fedakârlığa ihtiyaç vardır. Siyasi farklılıklar bir kenara bırakılıp gerekirse Belediye Başkanı ile birlikte fabrika kurma projesini hayata geçirmek için çaba sarf edilmelidir. Öte taratan, sadece Bozkır’ın “kalkınmada öncelikli hale getirilmesi” girişimi, fabrika kurulması için yeterli bir adım olmaz. İktidarla iyi ilişkileri olan Bozkır’lı işadamlarını Bozkır’a yatırım yapma konusunda ikna etme noktasında da iktidar partisi ilçe teşkilatına görevler düşmektedir. Örneğin PANKOBİRLİK yönetim kurulu başkanı Dr. Recep Konuk; annesi Koçaş’lıdır, hemşehrimizdir. Konya, Kadınhanı, Çumra ve Seydişehir’de tesisler-fabrikalar kurulmasına öncülük etmiştir. Bozkırımız’a da meyve suyu fabrikası, su tesisi vb tesis ve fabrikalar kurulması fikriyle yakından ilgilendiğini biliyoruz ama Bozkır’da bahsettiğimiz kurum ve kişiler düzeyinde güçlü bir irade göremediğinden bunu şimdilik askıya aldığı söylenmektedir. Eğer biz Bozkır olarak bu müteşebbis hemşehrimizin karşısına birlik içerisinde çıkmış olsaydık, o güven ve ciddiyeti hissettirebilseydik bu girişimin hayata geçirilmesi çok daha mümkün olabilirdi. Sadece işadamlarımızı ikna ederken değil, Ankara ile yani bürokrasi ile olan bütün ilişkilerimizde de; onca Bozkır’lı bürokrat olmasına rağmen, yetersiz kalmaktayız. Sebebi yeterli gayreti olması gerektiği gibi birlik ve beraberlik içinde gösterememiş olmamızdır. Bu sebeple örneğin yapımı devam eden hastanemiz erken bitirilemedi.
İlçemizde faaliyet gösteren başta esnaf sanatkârlar odası olmak üzere demokratik kitle örgütlerine ve muhalefet parti ile teşkilatlarına da fabrika ve tesisler kurulması hususunda büyük sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluk, bu husustaki taleplerin nedenleriyle birlikte, mümkün olduğunca sık ve projelendirilerek bozkır belediye başkanlığına ve iktidar partisi ilçe teşkilatına iletilmesi noktasındadır. Örneğin; Esnaf ve Sanatkârlar Odası bir fabrika kurulabilmesi için mali ve hukuki gereksinimler nelerdir, Bozkır’ın büyük esnafları bu girişime nasıl katkı sunabilirler bununla ilgili bir proje hazırlayıp işaret ettiğimiz gibi Bozkır Belediye Başkanlığına ve İktidar Partisi İlçe Başkanlığına sunarlarsa süreç daha hızlanacaktır.
Kimse sorumluluklarından kaçmasın; kalkınmış bir Bozkır istiyorsak fedakârlık, gayret ve birliğe hayati derecede ihtiyacımız var.
Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* yapılan yorumlar denetlendikten sonra yayınlanmaktadır.
...

buttons=(Accept !) days=(20)

Bozkır Android Uygulamasını Telefonunuza indirin!!!
Accept !